Modul în care muzica ne influenţează sănătatea. Ce efecte are asupra mâncatului şi somnului
Muzica are puteri miraculoase. Efectele asupra sănătăţii au fost descrise în numeroase studii de-a lungul anilor. Terapia prin muzică s-a dezvoltat încă în antichitate, când medicii vremii o recomandau pacienţilor cu boli mentale. În timp, s-a observat că efectele ei asupra sănătăţii sunt multiple: poate scădea pofta de mâncare, poate îmbunătăţi memoria şi chiar să lupte împotriva virusurilor.
Linişteşte
Ai observat că atunci când eşti veselă sau tristă, începi să fredonezi o melodie? Muzica aduce emoţie, bucurie, dar şi relaxare. Se spune că atunci când asculţi muzică te deconectezi de la toate grijile. Conform cercetărilor, ascultarea muzicii preferate reduce starea de îngrijorare cu aproximativ o treime. Nu contează ce gen de muzică este, trebuie doar să fie o melodie preferată.
Reduce stresul
O echipă de cercetători în neuroştiinţe din Marea Britanie au realizat un studiu în urma căruia s-a dovedit că un anumit cântec reduce nivelul de stres cu până la 65%. Ideea este că muzica scade nivelul cortizolului, numit şi hormonul stresului. Experimentele au arătat că eficacitatea ascultării unei melodii plăcute pentru a reduce stresul este egală cu efectul unui masaj liniştitor. Acum, alegerea este de partea ta. Ce alegi, un curs de masaj sau să asculţi regulat muzica preferată?
Scade apetitul
Obiceiul de a asculta muzică ne însoţeşte pretutindeni: acasă, în drum spre serviciu, în timpul mesei la restaurant. Un experiment a vizat exact comportamentul oamenilor în timp ce luau masa şi ascultau diverse genuri muzicale. Vizitatorii au recunoscut că au mâncat mai puţin când pe fundal se auzea o muzică jazz liniştitoare, decât atunci când ascultau o melodie mai ritmată.
Mai citeşte şi: Cantitatea contează: porţii ideale pentru cele mai consumate 8 alimente
Îmbunătăţeşte activitatea cerebrală
Potrivit unor cercetători, ascultarea muzicii de înaltă frecvenţă îmbunătăţeşte memoria, învăţarea şi atenţia. Melodiile inspirate pot creşte concentraţia. În timpul experimentelor, care în cele din urmă au dovedit acest lucru, studenţilor li s-au oferit sarcini care necesitau o concentrare ridicată. Cei care au ascultat melodii mai ritmate au îndeplinit sarcina cu mai mult succes decât cei care au ascultat melodii lente.
Cercetătorul englez Oliver Sacks susţinea că, la bolnavii cu demenţă, „muzica familiară acţionează ca un fel de declanşator, trezeşte emoţii şi asocieri de mult uitate, le permite din nou pacienţilor accesul la stări de spirit şi emoţii, gânduri şi lumi întregi care păruseră pierdute pentru totdeauna, chipurile lor căpătând expresie odată ce recunosc muzica de demult şi îi simt forţa emoţională”.
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Fiecare tip de muzică are un efect diferit asupra oamenilor, astfel că muzica ce îi relaxează pe unii, ar putea provoca agitaţie altora. O modalitate bună de a testa efectul unui anumit cântec este verificarea pulsului. În cazul în care acesta devine accelerat la un anumit ritm, atunci acest gen de muzică este mai energizant, decât calmant. Iar când pulsul încetineşte, atunci acea muzică aduce relaxare.
Ascultarea muzicii care îţi aduce bucurie face ca vasele de sânge să se dilate, îmbunătăţind fluxul sanguin şi, respectiv îmbunătăţind sănătatea sistemului cardiovascular. În general, s-a constatat că sunetele de vioară, violoncel şi chitară au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Mai citeşte şi: Cele mai bune condimente pentru digestie
Previne îmbătrânirea prematură a creierului
Oamenii de ştiinţă au demonstrate că acei oameni care au cântat în copilărie la un instrument muzical, la bătrâneţe reacţionează mai bine la sunetele vorbirii. Şi cu cât legătura lor cu muzica a fost mai strânsă, cu atât reacţia lor este mai bună.
Îmbunătăţeţe calitatea somnului
Ascultarea muzicii înainte de culcare te va ajuta să adormi mai repede, să te trezeşti mai rar şi să te simţi mai odihnită dimineaţa. Conform unor studii, oamenii care sufereau de insomnie au început să asculte muzică liniştită câte 45 de minute înainte de culcare. Drept urmare, somnul lor s-a îmbunătăţit cu 35%, iar a doua zi se simţeau mai energici.
Ajută imunitatea
Muzica îmbunătăţeşte nu doar starea emoţională, dar şi cea fizică. Studiile au arătat că ascultarea regulată a melodiilor preferate contribuie la producerea de anticorpi (imunoglobulina A) în organism care luptă cu virusuri şi bacterii.
Mai citeşte şi: De ce este bine să mâncăm grăsimi la micul dejun