Ouă albe sau ouă maro. Care sunt mai sănătoase?

1 77583 original jpg jpeg

Ouăle sunt considerate sănătoase, recomandate în special persoanelor care practică sport regulat. De asemenea, cei mai mulţi dintre noi credem că ouăle cu coaja maro sunt mult mai sănătoase decât ouăle albe. Oare este adevărat?

Potrivit unui studiu recent, culoarea cojii nu are nicio legătură cu faptul că ele sunt mai sănătoase sau nu. Coaja oului provine din pigmenţii produşi de găini. Prin urmare, atât ouăle albe cât şi cele de culoare maro au aceleaşi valori nutriţionale şi sunt sănătoase.

Nutriţioniştii spun că ouăle sunt bogate în grăsimi bune, iar cantitatea de colesterol pe care o conţin este una mică. Aşadar, acest mit nu este adevărat. Ouăle sunt sănătoase, indiferent de culoarea cojii, atâta timp cât nu sunt consumate în exces.

Iată alte câteva mituri şi adevăruri asociate ouălor:

Mit: Consumul de ouă creşte nivelul colesterolului rău din sânge şi ar trebui evitate.

Adevăr: Ouăle nu afectează în niciun fel nivelul colesterolului. Aşadar, ele nu ar trebui evitate deoarece sunt o sursă bogată de proteine. În timp ce se măsoară impactul unui produs alimentar asupra nivelului de colesterol din sânge, trebuie luate în considerare nivelurile grăsimilor saturate.

Spălarea ouălor înainte de utilizate reduce riscul de infectare cu bacterii prezente pe acestea.

Adevăr: Mulţi oameni au obiceiul de a spăla ouăle înainte de a le folosi şi de a le depozita în frigider. Ei bine, bacteria salmonella este de fapt prezentă în interiorul oului şi nu pe coajă.

Consumul de mai multe ouă pe zi afectează sănătatea.

Ştim că tot ce este în exces dăunează sănătăţii într-un fel sau altul. Din punct de vedere ştiinţific, s-a demonstrat că consumul a până la trei ouă întregi pe zi nu te afectează în niciun fel, mai ales dacă eşti o persoană sănătoasă.

Consumul de ouă creşte riscul de boli cardiovasculare.

Nu există nicio legătură între consumul de ouă şi bolile de inimă. Dar depinde modul în care le mănânci. Grăsimea prezentă în ou este, de fapt, o grăsime nesaturată ”bună” care nu afectează în niciun fel sănătatea inimii.

Mit: Consumul de ouă previne bolile oculare.

Prin consumul de ouă este redus riscul de boli oculare. Studiile au arătat că ouăle conţin foarte multe substanţe nutritive, cum sunt luteina şi zeaxantina, care protejează sănătatea ochilor.

Credit foto: www.boldsky.com