Ouăle cresc riscul de boli cardiovasculare?

1 81600 original jpg jpeg

Am auzit de foarte multe ori spunându-se că ouăle cresc nivelul de colesterol rău. Într-adevăr, ouăle au o valoarea calorică ridicată – colesterol şi grăsimi - şi toate acestea sunt cumulativ responsabile pentru afecţiunile cardiovasculare şi creşterea în greutate. Însă!

Consumul de ouă: efecte pozitive şi negative

Un ou întreg conţine 210 mg colesterol, care este mai mare decât jumătate din necesarul de colesterol pentru o singură zi. El mai conţine şi aproape 5 grame de grăsime, inclusiv 1,6 grame grăsimi saturate. Aproape toate acestea se găsesc în gălbenuş. În schimb, albuşul are numai 0,06 grame grăsime, fără colesterol şi grăsimi saturate.

Însă, în afară de grăsimile saturate şi colesterolul, gălbenuşul este sursă de acizi graşi Omega-3, 100-200 mg/ou. Diferenţa este că în albuş nu se găsesc acizi graşi de niciun fel. Aşadar, consumul de ouă este nesănătos pentru sănătatea inimii, dar el poate fi avantajos când este moderat.

Studii recente au arătat că o persoană sănătoasă poate mânca câte un ou pe zi, fără niciun risc. Cu toate acestea, consumul trebuie să fie moderat la persoanele bolnave de diabet şi de afecţiuni cardiovasculare. Ei ar trebui să mănânce cel mult 2-3 ouă pe săptămână pentru a evita orice complicaţie.

Un ou întreg are 71 de calorii şi furnizează corpului 6,3 g de proteine, cu 3,6 g în albuş şi 2,7 g în gălbenuş. Faţă de albuş, gălbenuşul oferă o cantitate mai mare de substanţe nutritive – vitaminele A, B12, D, E şi K, calciu, fier şi carotenoide – luteină şi zeaxantină. În schimb, albuşul conţine cantităţi mici de folaţi, vitamina B12, colină, fier şi calciu.

De ce trebuie să ţii cont când incluzi ouăle în dietă:

Consumul unui ou o dată pe zi şi de câteva ori într-o săptămână este recomandat pentru majoritatea persoanelor sănătoase. De asemenea, se spune că în ziua în care se mănâncă ou trebuie să se reducă consumul de alimente bogate în grăsimi şi colesterol (unt, cartofi, cârnaţi, carne roşie etc).

În urma mai multor studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care suferă de diabet şi boli de inimă trebuie să mănânce 2-3 ouă pe săptămână, nu mai mult. Totodată, doctorii recomandă pacienţilor bolnavi de diabet, hipertensiune arterială şi alte afecţiuni cardiace să mănânce numai albuşul, renunţând la gălbenuş.

Cresc ouăle nivelul de colesterol?

Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii din domeniul sănătăţii susţin că ouăle sunt rele pentru sănătate, iar acest argument se propagă, deoarece este cunoscut faptul că ouăle sunt bogate în colesterol. Colesterolul este o grăsime care circulă natural în sânge, însă organismul are nevoie de o cantitate mică de colesterol din dieta lui pentru a rămâne sănătos. De exemplu, colesterolul este responsabil pentru construirea pereţilor celulelor de protecţie din corp. Dacă o persoană are prea mult colesterol în sânge, sângele devine mai gros şi este mai greu pompat de şi către inimă. Rezultatul poate fi tensiunea arterială ridicată şi afecţiunile cardiace.

Consultă medicul dacă ai probleme cu inima şi cu nivelul de colesterol.