Oraşe dispărute

1 59027 original jpg jpeg

De-a lungul timpului au existat aşezări locuite, care, în urma unor catastrofe naturale, războaie sau schimbări climatice au fost „îngropate“. Oricare ar fi cauza dispariţiei acestora, oraşele au fost uitate până când au fost redescoperite, secole mai târziu.

Cartagina

Situată înTunisia de azi,Cartagina a fost fondată de coloniştii fenicieni şi a devenit o mare putere în Marea Mediterană. Rivalitatea dintre această provincie şi Roma a fost însoţită de mai multe războaie. Oraşul a fost distrus de romani în 146 î.Hr. şi refăcut de aceştia,devenind unul dintre cele mai mari şi mai importante oraşe ale Imperiului. Acesta a fost distrus pentru a doua oară în anul 698 d.Hr. în timpul cuceririi musulmane. Astăzi încă se mai pot vizita ruinele băilor,templelor şi vilelor romane,aflate la marginea capitalei Tunis.

Citeşte şi:

Topul celor mai frumoase plaje din lume

Spectaculoase biserici în stâncă din România

Pompei

La 24 august 79 d.Hr. vulcanul Vezuviu a erupt,acoperind oraşul Pompei cu cenuşă şi pământ. Totul a fost îngheţat în timp. Aşezarea romană din apropierea localităţii Napoli a fost abandonată şi,în cele din urmă,numele şi locul au fost uitate. Ruinele au fost redescoperite în urma săpăturilor efectuate în secolul al VIII-lea.

Machu Picchu

Unul dintre cele mai renumite oraşe dispărute din lume,Machu Picchu,din Peru,a fost redescoperit în 1911 de istoricul Hiram Bingham. Cunoscut şi sub denumirea de „oraşul pierdut al incaşilor“,Machu Picchu este înconjurat de terase agricole,irigate de izvoare naturale. Aşezarea se află pe o culme de munte,la 450 de metri deasupra fluviului Urubamba,afluent al Amazonului. Se crede că aproximativ 1.000 de oameni au locuit în acest vechi oraş incaş,construit în secolul al XV-lea.

Memphis

Fondat în jurul anului 3100 î.Hr.,Memphis este oraşul legendar al lui Menes,cel care a unit cele două regate ale Egiptului. La început,aşezarea a fost mai mult o cetate,în care regele controla rutele terestre şi pe apă din zonă. Oraşul a fost abandonat după cucerirea musulmană din Egipt în anul 640 î. Hr.. Printre ruinele cetăţii se numără marele templu al lui Ptah,palate regale şi o statuie imensă a lui Ramesses al II-lea,cel mai cunoscut şi mai puternic faraon al Egiptului antic.

Babilon

Capitala Babiloniei,un imperiu vechi din Mesopotamia,a fost un oraş de pe râul Eufrat. Babilonul a devenit legendar în timpul lui Nabucodonosor (604-562 î.Hr.),despre care se spune că a construit „Grădinile suspendate“. Cetatea a fost distrusă în secolul al VI-lea î. Hr. de către asirieni.

Skara Brae

Situat pe insula principală din Orkney,Scoţia,Skara Brae este una dintre cele mai bine conservate sate din epoca de piatră din Europa. Acesta a fost acoperit de sute de ani de o dună de nisip până când o furtună a expus provincia,în 1850. Zidurile de piatră sunt relativ bine conservate,deoarece locuinţele s-au umplut de nisip,imediat dupa ce satul a fost abandonat. Skara Brae a fost locuit între anii 3180 î.Hr. şi 2500 î.Hr.. După ce clima s-a schimbat,devenind mult mai rece şi mai umedă,situl a fost abandonat de locuitorii săi.

Palenque

Aşezarea,aflată în Mexic,conţine unele dintre cele mai frumoase clădiri arhitecturale şi sculpturi pe care maya;ii le-au făcut vreodată. Oraşul s-a dezvoltat foarte mult în perioada în care Pakal a fost rege (615-183 d. Hr.). Cetatea a fost abandonată în masă,în anul 730 d. Hr. şi a fost acoperită de păduri.



Recente

silueta jpg
masina de spalat vase jpg
femeie care folose;te telefonul mobil  foto   Shutterstock jpg
Cheesecake cu lamaie  Sursa foto shutterstock 2140680263 jpg
stres  foto   Shutterstock jpg
De ce sa nu bei suc de portocale dimineata  Sursa foto Pixabay fresh orange juice 1614822 1280 jpg
Ciorba de urzici cu pui  Sursa foto shutterstock 388196338 jpg
Floricelele de porumb, benefice pentru sanatate  Sursa foto Pixabay food 3060464 1280 jpg
Tort cu biscuiti si caramel, Sursa foto shutterstock 1889440468 jpg
Imunitate jpg
Tort cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 1132012664 jpg
clickpentrufemei ro (7) jpg
Paste din dovlecei cu chiftelute  Sursa foto shutterstock 1459898876 jpg
Atentie la capuse Cand sa apelezi la medic  Sursa foto Pixabay  ixodes ricinus 5260258 1280 jpg
Imagine clickpentrufemei jpg
Oatzempic jpg
Ți ai renovat bucătăria și ai nevoie de un frigider nou jpg
o femeie eleganta jpg
plosnite jpg
Salata cu tin si quinoa  Sursa foto shutterstock 1009968754 jpg