Parcul Natural Comana, atracţie de weekend pentru copii şi aventurieri

3 parcul comana jpg jpeg

La 30 de kilometri de Bucureşti, cum mergi spre judeţul Giurgiu, se află Parcul Natural Comana, un areal forestier protejat care se întinde pe teritoriile a opt comune.

Odată ajuns aici, ai la dispoziţie mai multe zone din care să porneşti la pas sau pe bicicletă prin pădure. Pentru copii, cea mai interesantă rămâne zona de aventură, cu zeci de elemente suspendate în copaci, numai bune pentru traversare sau căţărare.

Tiroliană peste lac şi trasee prin copaci

Parcul de Aventură amenajat la marginea pădurii Comana este o destinaţie magnet pentru cei pasionaţi de căţărări prin copaci ori de ciclism. În special, familiile cu copii vin aici, la sfârşit de săptămână, pentru a se bucura de multiple activităţi sportive şi de agrement. Există şase trasee pentru copii, trei trasee pentru adulţi, cu diferite grade de dificultate, un perete de escaladă, o tiroliană peste lac şi o cascadă de tiroliene. Cei care nu vin cu bicicletele personale pot închiria una contra sumei de 15 lei pe oră sau de 50 de lei – 8 ore.

Plimbări cu barca pe Delta Neajlovului

5 20190609 135752 jpg jpeg

Comana găzduieşte Delta Neajlovului, a doua ca biodoversitate după Rezervaţia Delta Dunării. Are o suprafaţă de circa 1100 ha, fiind habitat pentru sute de specii de păsări, animale şi peşti. Unele dintre aceste specii, de exemplu ţigănuşul şi cleanul de Comana, se găsesc doar în această zonă. Dacă îţi doreşti să vezi specii rare de păsări, poţi merge până la Observatorul Ornitologic. De aici porneşte un pod, de aproximativ 50 de m, care te duce spre inima deltei, prin stufărişul des. La capătul podului se află o platformă înaltă de lem, iar urcându-te pe ea vei obţine o imagine panoramică încântătoare.

Dacă îţi doreşti, însă, să te plimbi cu barca pe lac, poţi închiria una cu vâsle contra sumei de 35 de lei pe oră sau un caiac care costă între 25 şi 35 de lei pe oră. 

Mai citeşte şi: Mănăstirea rupestră Şinca Veche, un refugiu departe de agitaţia lumii

Un popas la mănăstire

În satul Comana, poţi vizita casa memorială a scriitorului Gellu Naum şi mănăstirea de călugări Comana, ctitorită de Vlad Ţepeş în 1461, pe malul râului Neajlov. Este inclusă în lista monumentelor istorice din România, cu rol de mănăstire-cetate. Locul pe care a fost înălţat lăcaşul era odinioară o insulă, în mijlocul mlaştinilor, iar accesul se făcea după ce traversai un pod de lemn. Dacă te afli în Parcul de Aventură, te poţi plimba până la mănăstire cu trăsura. Aceasta se închiriază cu 50 de lei.

Parcul Natural Comana, o oază de flori şi linişte

20190609 135535 jpg jpeg

Pădurea este un loc feeric, cu exemplare de arbori seculari, precum stejarul, părul sălbatic, frasinul, ulmul, arinul, dar şi cu flori protejate, cum ar fi mărgaritarul, ghimpele şi bujorul românesc. Suprafeţele pe care cresc acestea sunt rezervaţii ştiinţifice. Dacă alegi să mergi în luna iunie la Comana, nu rata rezervaţia Padina Tătarului, unde salcâmii înfloriţi te vor îmbăta cu parfumul lor inconfundabil.

Ştiai că…

…în Pădurea Comana, vizavi de ,,Fântâna cu nuc“, există o pancartă care anunţă construirea memorialului Vlad Ţepeş, aici aflându-se locul unde se presupune că acesta a fost ucis după lupta cu Basarab Laiotă?

Mai citeşte şi: Frumuseţea Provence-ului sculptată în pastă de zahăr