Primele semne ale cancerului mamar

Primele semne ale cancerului mamar jpeg

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din toată lumea. Potrivit World Cancer Research Fund International, aproximativ 1,7 milioane de cazuri noi de cancer mamar sunt depistate anual. Află din acest material care sunt cauzele, ce persoane sunt predipuse de a dezvolta acest tip de cancer şi care sunt semnele si simptomele cancerului mamar.

Cancerul de sân reprezintă creşterea necontrolată a celulelor din sân şi apare atât la bărbaţi, cât şi femei, dar este mult mai frecvent la femei.

Cancerul de sân este, în acest moment, cea mai răspândită formă de cancer la femei atât în ţara noastră, cât şi la nivel internaţional. Prevenţia şi, mai ales, controalele periodice sunt vitale, cu atât mai mult cu cât în fiecare an cancerul mamar ucide 465.000 de femei din întreaga lume şi doar 1,3% din noile cazuri sunt depistate în fază incipientă.

Citeşte şi: Te dor sânii? 6 cauze posibile fără legătură cu cancerul mamar

 

Cauzele cancerului de sân

Deocamdată nu se cunosc exact cauzele cancerului de sân. Medicii ştiu că boala apare atunci când unele celule mamare încep să crească anormal.

Există însă câţiva factori care pot creşte riscul de cancer de sân: factori hormonali, de mediu şi factori care ţin de stilul de viaţă.

Se estimează că aproximativ 5% – 10% din cazurile de cancer de sân sunt legate de mutaţii genetice moştenite de la părinţi.

Citeşte şi: Sutienul poate duce la apariţia cancerului mamar? Iată ce spun specialiştii!

Printre factorii de risc asociaţi cu cancer de sân se numără şi: vârsta înaintată, expunerea la radiaţii,  obezitatea, debutul menstruaţiei la o vârstă fragedă, naşterea primului copil la o vârstă mai înaintată, debutul menopauzei la o vârstă mai înaintată (după 55 de ani), lipsa gravidităţii, consumul excesiv de alcool.

Primele semne ale cancerului mamar

Primul simptom al cancerului mamar pe care majoritatea femeilor îl observă este un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la nivelul sânului. Există cazuri în care tumorile sunt moi şi rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. 

Cei mai mulţi noduli (90%) nu sunt canceroşi, însă întotdeauna este cel mai bine să efectuaţi un control la medicul de familie sau la medicul ginecolog.

Alte simptome ale cancerului de sân:

- Un nodul sau o zonă de ţesut îngroşat la oricare dintre sâni; - O modificare în dimensiuni sau formă a unuia sau ambilor sâni; - Secreţie la nivelul oricăruia dintre mameloane (care pot prezenta sânge); - Un nodul sau o umflătură la oricare dintre axile; - Neregularităţi ale pielii de la nivelul sânilor; - O iritaţie pe sau în jurul mamelonului; - O schimbare în aspectul mamelonului, ca şi cum s-ar scufunda în interiorul sânului, durere în oricare dintre sâni sau la oricare dintre axile, fără a fi legate de menstruaţie.

În cazul în care identificaţi o schimbare inexplicabilă în forma sau dimensiunea sânilor, mai ales dacă aceste modificări sunt unilaterale, este bine să cereţi părerea unui specialist.

Uneori, cancerul de sân se poate răspândi la nivelul ganglionii limfatici sub braţ sau în jurul claviculei provocând un nodul sau o umflătură, chiar înainte ca tumora din ţesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi simţită. Orice umflătură a ganglionilor limfatici ar trebui, de asemenea, raportată medicul specialist.

Prin efectuarea lunară a autoexaminării sânilor, vei putea să identifici cu uşurinţă eventualele modificări, astfel încat să mergi cât mai curând la medicul specialist atunci când observi ceva neobişnuit.

Citeşte şi: Ce tip de mamografie este mai eficientă în depistarea cancerului mamar

Surse: amethyst-radiotherapy.ro, canceruldesan.ro, reginamaria.ro