Pubertatea la băieţi. Ce trebuie să ştii despre această perioadă

Pubertatea la baieti jpeg

Pubertatea este acea perioadă în care individul se transformă din copil în adult, în care creşti mai mult ca oricând şi corpul tău se schimbă de la o zi la alta. La băieţi, acest proces se produce între 10 şi 14 ani. Dacă aceasta începe în jurul vârstei de 9 ani, este considerată “precoce”, iar dacă începe după vârsta de 15-16 ani, se consideră a fi „întârziată”.

Pubertatea la băieţi - schimbări

1. Mărirea penisului şi a testiculelor

Această este prima schimbare prin care corpul trece, atunci când se ajunge la pubertate. Odată cu creşterea testiculelor, trupul va fi invadat de o cantitate mare de hormoni, care vor declanşa alte schimbări în diferite părţi ale corpului.

2. Creşti brusc

Din momentul în care ai intrat în pubertate, creşterea este mai rapidă şi se întâmplă o serie de schimbări. Dacă tu eşti cel care se dezvoltă înainte colegilor este posibil să ţi se pară ciudat că eşti mult mai înalt şi ai braţele şi muşchii dezvoltaţi mai mult.

3. Creşterea părului corporal

În timpul pubertăţii vor apărea părul facial, pubian, axial, iar cel de pe braţe şi picioare se va mai accentua. Unii dintre băieţi pot avea par şi pe piept şi spate.

4. Muşchii

Atunci când se trece de la stadiul de copil la cel de adolescent, masă musculară se va mari, ceea ce înseamnă că băieţii vor deveni mai puternici.

5. Visele umede

Numite şi polutii, acestea au loc atunci când penisul ejaculează în timpul somnului. Visele umede sunt normale.

6. Îngroşarea vocii

Pe măsură ce corpul se dezvoltă şi vocea va capătă o nuanţă mai bărbătească. În timpul acestei transformări, mai pot apărea şi pitigaieli ale vocii.

7. Transpiraţia

Spre deosebire de transpiraţia din perioada copilăriei, această nouă transpiraţie va veni împreună cu un miros specific. Aşa că este indicat începerea folosirii de deodorante.

8. Acneea

Acneea este destul de frecventă în rândul adolescenţilor, din cauza hormonilor care duc la exces de sebum. Înainte să începi să aplici tot felul de creme şi remedii pe faţă, e o idee bună să consulţi un dermatolog care să te ajute cu câteva sfaturi în ceea ce priveşte prevenirea şi tratamentul.

Citeşte şi: Aşa tratezi acneea la adolescenţi!

9. Schimbări la nivel psihic

Trebuie să ştii că pubertatea nu înseamnă doar schimbări la nivel fizic, ci şi la nivel psihic. E normal să te simţi puţin confuz şi copleşit de toate modificările din corpul tău, precum şi faptul că vei începe să devii interesat de sex şi de explorarea proprieri sexualităţi. 

Pubertatea precoce

pubertate precoce la baieti jpg jpeg

Nu toţi copiii ajung la pubertate la aceeaşi vârstă. La unii se poate instala mai devreme, iar la alţii poate întârzia. Se consideră a fi pubertate precoce la băieţi atunci când maturizarea sexuală se produce înainte de vârsta de 8-9 ani. 

Există însă cazuri, tot mai dese, în care pubertatea se instalează timpuriu. Pubertatea precoce poate fi ereditară, însă există situaţii în care poate fi cauzată de leziuni ale creierului (tumori), defecte ale oaselor sau pielii sau hipotirodism infantil. Cu toate acestea, la 9 din 10 fete şi la 2 din 5 băieţi, cauza apariţiei acestui tip de pubertate este necunoscută. Află care sunt factorii care grăbesc pubertatea.

Printr-un consult de specialitate amănunţit, medicul poate spune cu exactitate ce este de făcut pentru copilul tău, în funcţie de cauza care a declanşat pubertatea timpurie.

Citeşte şi: Fetiţa de 10 ani, îmbătrânită cu doi ani din cauza hormonilor din carne

Pubertatea întârziată la băieţi

pubertate intarziata la baieti png png

În cazul băieţilor, putem spune că perioada de pubertate întârzie atunci când până la o anumită vârstă nu încep să se producă schimbările specifice vârstei. Dacă penisul şi testiculele nu au crescut până la vârsta de 14 ani, acesta este un semn că pubertatea este întârziată. Un alt semn este că părul pubian nu a apărut până la vârsta de 15 ani.

Medicii spun că variaţii normale de vârstă nu necesită tratament medicamentos, totuşi, uneori acestea indică faptul că există unele probleme de sănătate, precum subnutriţia. Alteori, întârzierea pubertăţii poate fi cauzată de maladii cronice. De obicei, băieţii care se dezvoltă cu întârziere sunt mai mici în înălţime decât semenii lor. Aceştia însă recuperează din toate punctele de vedere, atunci când apare pubertatea, deşi cu întârziere.

Şi în cazul pubertăţii întârziate este necesar consultul medical, pentru a se depista dacă aceasta este produsă de maladii cronice, de alte probleme, care îi stopează creşterea, sau dacă acestea sunt generate de variaţiile de vârstă.

Sursă: a1.ro, adolescenteen.ro, sanoteca.md



Recente

Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg