Teama de apă, de întuneric, de monştri... scapă-l de fobii!

1 72096 original jpg jpeg

Toţi copiii au frici pasagere, care fac parte, firesc, din procesul lor de dezvoltare. Arată-i că îl înţelegi, nu-i lua frica în derâdere - şi înaţă-l cum să scape de fobii.

Teama de întuneric

Este una dintre primele cărora copilaşul tău trebuie să le facă faţă. S-ar putea ca,dintr-o dată,micuţul care până acum mergea liniştit la culcare să refuze să mai adoarmă singur,să ceară o lumină aprinsă,să te cheme din 10 în 10 minute să-i aduci un pahar cu apă,să te roage să-l mai scarpini puţin sau să-i mai spui o poveste. Soluţia? Foloseşte o lampă de veghe,care nu bate direct spre patul copilului.

Teama de monştri

Apare la vârsta când imaginaţia este în plină expansiune. Să nu te mire dacă îţi povesteşte că un monstru înfiorător s-a strecurat noaptea în patul lui şi l-a speriat. De la 4 ani,copilaşul tău trece dintr-o etapă în alta a copilăriei şi începe să-şi conştientizeze vulnerabilitatea. Pentru că este suficient de mare şi îşi poate verbaliza temerile,îi este de ajutor dacă discuţi cu el despre ceea ce îl sperie. Dacă nu-şi găseşte cuvintele pentru a-ţi povesti ce-l nelinişteşte,propune-i să deseneze monstrul cu care se confruntă. Şi nu-l mai lăsa să se uite ore în şir la desene animate cu personaje care-l înspăimântă.

Teama de apă

Chiar şi la vârsta de 2 ani,copilaşul tău poate refuza să intre în cada plină,pentru că apa îi îngreunează mişcările. Unii copii simt mai acut această spaimă,alţii mai atenuat. Micuţul tău poate dezvolta aversiune pentru apă ca urmare a unei întâmplări neplăcute pe care o păstrează în memorie. Poate fi vorba despre o alunecare urmată de lovire,o baie prea caldă,o otită care i-a provocat dureri puternice,un val mai mare care l-a trântit pe nisip. După asemenea experienţe,cu grijă şi răbdare,cei mai mulţi dintre copii îşi revin fără probleme. De altfel,statisticile spun că un adult din patru a avut în copilărie,teamă de apă. La maturitate,tot statisticile spun că un adult din 7 mai păstrează aversiunea faţă de scăldat.

  



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg