Reţete sănătoase de burger
Când ţi-e poftă de un burger bun, nu e nevoie să apelezi la un restaurant fast-food. Îţi poţi prepara acasă propriul burger mai sănătos care conţine numai ce-ţi place ţie, nimic în plus, nimic în minus.
Trucuri pentru un burger sănătos
Când îţi faci un burger,câteva detalii fac diferenţa între unul sănătos şi altul periculos pentru silueta şi sănătatea ta. Iată 3 sugestii!
-În locul maionezei,foloseşte iaurt sau avocado trecut prin blender şi amestecat cu iaurt degresat.
-Alege chifle din făină de secară sau graham,eventual cu seminţe. Ca să nu fi tentată să mănânci exagerat,redu porţia cumpărând chifle ceva mai mici.
-Adaugă mai multe legume şi verdeţuri,cum sunt frunzele proaspete de spanac,rondelele de roşii sau de ceapă,fâşii de castraveţi.
Burger cu peşte
Ai nevoie de
500 g file de peşte
1 căţel de usturoi
coriandru
4 chifle
1 salată
zeamă de lămâie
2-3 castraveţi
sare
piper
Preparare
Mixează bucăţile de file de peşte cu usturoiul tocat,sarea,piperul şi coriandrul măcinat într-un blender până când obţii o compoziţie omogenă. Din ea,formezi chiftele pe care le dai la cuptor,într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Între timp,curăţă şi taie fâşii de castravete,pe lungime.
Extrapont
Dacă te-ai decis să le prăjeşti,le ţii în ulei 4-5 minute pe fiecare parte,până se rumenesc.
Taie chiftelele pe jumătate şi pune între ele foi de salată,o chiftea de peşte şi fâşii de castravete.
Burger cu carne de curcan
Ai nevoie de:
500 g carne de curcan tocată
1 căţel de usturoi
2 felii pâine
2 cepe
caşcaval sau brânză de capră
4 chifle
iaurt degresat
¼ varză
2 morcovi medii
rozmarin
sare
piper
Preparare
Preîncălzeşte cuptorul. Într-o tigaie,căleşte ceapa tocată mărunt şi dă-o deoparte. Amestecă apoi carnea de curcan cu feliile de pâine mărunţite,ceapa călită,usturoiul tocat,sarea şi piperul,după gust. Formează chiftele pe care le aplatizezi puţin cu palmele şi le prăjeşti 3 minute pe fiecare parte,apoi le dai la cuptor pentru 5 minute,ca să se pătrundă. Le presari cu caşcaval ras sau cu brânză dată prin răzătoare şi le mai laşi puţin în cuptorul încins,cu focul închis. Între timp,amesteci iaurtul cu varză dată prin răzătoare,morcov ras şi rozmarinsau alte ierburi aromatice,după cum preferi. La final,tai chiflele în două şi pui între ele un strat de compoziţie cu iaurt şi o chiftea cu carne de curcan peste care mai pui puţin iaurt.
Burger cu carne de pui
Ai nevoie de:
500 g carne de pui tocată
1 ou
1 castravete
roşii cherry
busuioc
4 felii de pâine
1 salată
caşcaval
sare
piper
2 avocado
iaurt degresat
Preparare
Combină carnea tocată cu feliile de pâine tăiate cubuleţe,oul bătut,2-3 roşii mărunţite,sare,piper şi busuioc uscat mărunţit. Formează chiftele pe care le aplatizezi puţin cu palmele şi le rumeneşti pe grătar sau la cuptor. Tot la cuptor poţi pune şi chiflele înjumătăţite. După ce se prăjesc,pune între ele un strat de foi de salată,altul de rondele de roşii,caşcaval ras sau o felie de caşcaval,o chiftea şi pastă de avocado cu iaurt degresat preparată cu ajutorul unui blender,după gust.