Când şi de ce ai nevoie de magneziu şi calciu

1 73968 original jpg jpeg

Calciul şi magneziul sunt minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Când apar deficienţe, organismul are de suferit. Carenţele de calciu şi de magneziu se stabilesc în urma analizelor de sânge, iar medicul este cel care stabileşte dacă este nevoie de suplimente cu acesxte minerale şi cât durează o cură.

Aproximativ 99% din calciu se găseşte în oase şi în dinţi. Este implicat şi în coagularea sângelui,ajută muşchii să se contracteze,ajută şi la reglarea tensiunii arteriale şi întăreşte sistemul imunitar. Magneziul e esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos,intră în compoziţia oaselor (mai mult de 50%) şi stimuleazăimunitatea.

Cum se manifestă lipsa de calciu

Când organismul nu are suficient calciu,apare spasmofilia,formele mai grave ale bolii fiind cunoscute drept tetanie. Cel afectat are furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii,poate simţi amorţeli la nivelul extremităţilor,oboseală şi nelinişte. În cazuri grave,pot apărea dificultăţi la respiraţie şi înghiţire şi convulsii,potrivit medicului endocrinolog Ana-Loredana Pârlog-Cristian,de la Hyperclinica Medlife.

Pot apărea confuzia şi anemia

Deficienţa cronică de calciu duce,în timp,la fragilizarea oaselor,cu risc crescut de fracturi. La vârstnici,dezorientarea şi confuzia pot fi semne de hipocalcemie (lipsă de calciu). În rândul tinerelor,se poate manifesta prin dereglări ale menstruaţiei,anemie.  Lipsa de calciu poate scădea şi rezistenţa organismului la infecţii.

Oboseală şi nervozitate,semn al carenţei de magneziu

Insuficienţa acestui mineral se poate manifesta printr-un nivel scăzut de energie,oboseală cronică,depresie,iritabilitate,capacitate scăzută de concentrare,stări de nervozitate şi anxietate,dureri de cap,cârcei,insomnie. În cazul deficitului sever pot să apară chiar convulsii şi tulburări de ritm cardiac.

Persoanele între 20 şi 50 de ani au nevoie de 1000 mg/zi,iar cei trecuţi de 50 de ani de 1200 mg/zi .

Sfatul specialistului

Dr.Pârlog-Cristian Ana-Loredana,medic endocrinolog,Hyperclinica MedLife Favorit

Modificările de la nivelul tegumentelor sunt frecvente în deficienţa cronică de calciu şi includ:piele uscată,păr aspru,unghii friabile. Anomaliile dentare sunt prezente mai ales la copii,dar pot apărea şi la adulţi (smalţ dentar fără luciu,gălbui,striat,erodat,dinţi cariaţi). Pot fi asociate cu un nivel scăzut de calciu în organism şi căderea părului,dar şi afecţiuni precum eczema atopică,dermatita exfoliativă,psoriazisul.