Ce este apneea de somn

1 68579 original jpg jpeg

Tulburările de respiraţie şi insomnia se numără printre cele mai des întâlnite probleme de somn în rândul românilor. Află cum se manifestă apneea de somn şi care sunt complicaţiile ei pentru sănătate.

Apneea de somn înseamnă o întrerupere a respiraţiei de minimum 10 secunde,de cel puţin cinci ori într-o oră. Tulburarea de respiraţie survine în urma apariţiei unui obstacol mecanic la nivelul gâtului sau al faringelui. Din cauza relaxării musculaturii pe parcursul nopţii,limba şi omuleţul alunecă pe spate,iar această aglomerare de ţesuturi crează un obstacol în calea respiraţiei.

Apare frecvent la bărbaţi

Cei mai expuşi acestei afecţiuni sunt bărbaţii,persoanele obeze şi cu o anumită structură a corpului,mai exact gât gros şi mandibulă scurtă. De asemenea,se întâlneşte la cei trecuţi de 40 ani şi cu anumite obstacole pe căile aeriene superioare,cum ar fi:deviaţia septului nazal,hipertrofia de cornete nazale,valul palatin lung şi moale,amigdalele hipertrofice sau limba mai groasă.

Predispune la boli cardiovasculare

Deoarece concentraţia de de oxigen din sânge scade în timpul acestor episoade,creşte riscul apariţiei inflamaţiilor,a aterosclerozei,a frecvenţei cardiace şi a tensiunii arteriale,ceea ce duce în timp la declanşarea bolilor de inimă. Mai mult,netratată apneea poate provoca accidentul vascular cerebral. Persoanele care suferă de apnee de somn nu sunt conştiente de aceste întreruperi ale respiraţiei,în care organismul se trezeşte 10-15 secunde. Din acest motiv,somnul nu este odihnitor,şi chiar dacă a dormit 7-8 ore pe noapte,persoana este în continuare obosită. Cei mai expuşi sunt şoferii,care pot aţipi la volan,provocând accidente.

Se tratează doar în cabinete medicale

Prima măsură pentru prevenirea apneei de somn este menţinerea unei greutăţi normale şi dacă este nevoie,eliminarea kilogramelor în plus. În funcţie de recomandările medicului,apneea de somn poate fi tratată prin asigurarea unei respiraţii normale la nivelul foselor nazale,cu ajutorul metodelor chirurgicale,cum ar fi septoplastia,micşorarea de cornete,amigdalectomia (îndepărtarea amigdalelor).

Sfatul specialistului

Dr. Răducu Stănciulescu,medic primar O.R.L.,Spitalul Elias

Pentru ameliorarea apneei de somn se poate efectua cu radiofrecvenţă reducerea cornetelor nazale şi întărirea valului palatin. Dacă metodele amintite rămân ineficiente,se recurge la un dispozitiv prin care se administrează aer în timpul somnului pe mască,cu presiune uşor crescută,care să învingă obstrucţia căilor respiratorii.