Cum recunoşti problemele tiroidei
Este foarte important să identifici problemele tiroidei, deoarece bolile ei îţi pot afecta organismul în multe feluri. Iată la ce simptome să fii atentă!
Tiroida este una dintre cele mai mari glande endocrine,care produce hormoni ce controlează metabolismul. Problemele cu tiroida îţi afectează greutatea,starea de spirit,inima,părul şi chiar fertilitatea. De aceea este vital să identifici problemele ei.
Hipertiroidismul
Atunci când tiroida este mult prea activă,adică produce în cantitatea mult prea mare un hormon numit tiroxină,hormon ce controlează metabolismul,înseamnă că suferi de hipertiroidism. Dacă pierzi în greutate,chiar dacă mănânci normal,ai palpitaţii,te enervezi repede,transpiri mult,îţi tremură mâinile,ai menstruaţii neregulate sau ai insomnii poţi să suferi de hipertiroidism.
Citeşte şi:
Ce alimente îţi afectează tiroida
3 alimente bune pentru tiroidă
Hipotiroidismul
Atunci când tiroida nu produce suficienţi hormoni specifici,înseamnă că ai hipotiroidism. Printre simptomele acestei afecţiuni se numără oboseala,lipsa energiei,pielea uscată şi palidă,părul uscat şi fragil,menstruaţiile dese,abundente şi însoţite de crampe puternice.
Diagnostic
Pentru a vedea dacă ai sau nu probleme cu tiroidacel mai bine ar fi să consulţi medicul,mai ales dacă observi o mărire a tiroidei sau o umflatură în zona gâtului. Acesta este singurul în măsură să-ţi pună un diagnostic,în urma unor analize de sânge care măsoară nivelul hormonilor tiroidieni (T3,T4) şi al unui hormon produs de glanda hipofiză (TSH).
Tratament
Afecţiunile tiroidei se tratatează,de regulă,cu medicamente. Pentru hipotiroidie se administrează medicamente cu hormoni tiroidieni,doza stabilindu-se în funcţie de severitatea bolii. Pentru persoanele care supferă de hipertiroidie se apelează la medicamente antitiroidiene sau chiar la tratament chirurgical,atunci când boala nu răspunde la medicaţie.