Persoanele care obişnuiesc să ia cina târziu au un risc mai mare de a face diabet zaharat de tip 2 şi obezitate, este concluzia unui studiu realizat de specialiştii americani de la Universitatea John Hopkins, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

„Am pornit de la ideea că mâncatul la ore târzii modifică metabolismul (...) într-o modalitate care favorizează apariţia obezităţii”, au explicat specialiştii.

Cinele la ore târzii au ca efect creşterea glicemiei şi acumularea de ţesut adipos, se arată în noul studiu.

Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizat 10 bărbaţi şi 10 femei cu o stare bună de sănătate. Voluntarii obişnuiau să meargă la culcare la ore care variau între 22:00 şi 01:00 noaptea. În timpul studiului, au mers la culcare la 23:00 şi s-au trezit la 07:00. Participanţilor la studiu li s-a cerut să ia masa de seară la 18:00, iar în altă zi la 22:00. De fiecare dată, s-au culcat la 23:00.    

Când cina a fost luată târziu, nivelul maxim al glicemiei a fost cu 18% mai mare, iar rata de ardere a grăsimilor a fost cu 10% mai mică în comparaţie cu ziua în care masa a fost servită la 18:00. Aceste modificări metabolice au fost mai accentuate la persoanele care obişnuiesc să meargă la culcare mai devreme.

Concluzia: mâncatul la ore târzii induce toleranţă nocturnă la glucoză. Pe termen lung, această modificare creşte riscul unei persoane de a fi diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2.

Boală cronică, diabetul zaharat de tip 2 afectează modul în care este metabolizat zahărul din sânge. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1, care este o boală autoimună aparută în urma distrugerii celulelor producătoare de insulină din pancreas, diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică ce evoluează în timp şi se caracterizează prin creşterea concentraţiei de glucoză în sânge datorită pe de o parte a scăderii secreţiei de insulină din pancreas, dar mai ales datorită instalării rezistenţei la insulină la nivel celular.