Cum să-ţi îngrijeşti grădina primăvara

1 47185 original jpg jpeg

Soarele vesel de la începutul primăverii şi mireasma de zambile abia ieşite din pământ te invită să-ţi cureţi grădina şi să laşi plantele să-ţi inunde viaţa cu o multitudine de culori. Iată de ce trebuie să ţii cont în aranjarea acesteia.

Pe aceeaşi temă:

Calendarul îngrijirii plantelor

Secretele plantelor exotice

Pregăteşte solul

Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de amenajarea grădinii este pregătirea pământului. Aceasta deoarece iarna şi gerul au tasat straturile superioare şi plantele nu se pot dezvolta cum trebuie. De asemenea,pământul trebuie aerisit şi săpat. Aşa că a venit momentul să greblezi frunzele uscate şi să aplici tratamente contra paraziţilor şi a bolilor.

Fertilizarea,de mare ajutor pentru plante

Ca să ajuţi plantele să crească sănătoase şi rezistente la condiţiile de mediu,este indicat să fertilizezi solul. Una dintre soluţiile cele mai practice de fertilizat este îngrăşământul organic,pe care îl poţi pregăti chiar în grădina ta. Acesta este format din resturi vegetale adunate de la curăţenia de toamnă,mărunţite cu ajutorul unui tocător electric şi apoi lăsate la macerat.

Ai grijă la pomii fructiferi

Când ai terminat cu amenajarea solului,este momentul să te îngrijeşti de copacii şi de tufele care trebuie curăţate de crengile uscate. Îndepărtează şi crengile care încarcă prea mult coroana şi nu permit soarelui să ajungă la trunchi. Distanţa dintre rândurile de pomi fructiferi să nu fie mai mică de cinci metri,pentru a asigura spaţiul de lumină necesar dezvoltării acestora. Sunt foarte pretenţiosi la acest capitol caişii,piersicii,migdalii,cireşii,precum şi unele soiuri de măr şi de păr.

Plantează flori

În ceea ce priveşte florile,acum le poţi planta pe cele bienale,cum ar fi panseluţele şi micşunelele sau pe cele cu bulbi,de exemplu daliile şi gladiolele. Nu în ultimul rând,poţi semăna lavatere,gălbenele şi albăstrele. În cazul în care vrei să ai legume în grădina ta,este un moment propice să semeni roşii,praz,varză,napi,ridichi,spanac,vinete,ardei şi salată.