Lichiorul, secretul deserturilor aromate
Sunt preferate de doamne, deoarece au un gust dulce. Pe lângă faptul că reprezintă un bun digestiv, dau savoare sosurilor şi însiropează blaturile.
În funcţie de aromă, lichiorurile pot fi folosite în tot felul de reţete de dulciuri. Ce gust ar avea celebrele clătite franţuzeşti „crêpes suzette“ fără sosul din care ar lipsi lichiorul de portocale? Dacă la unele preparate lichiorul trebuie doar adăugat în compoziţie, la altele este necesar procesul de flambare, adică de ardere a alcoolului, pentru ca acesta să nu se mai simtă atât de puternic în preparatul final. O băutură dulce
Istoria lichiorurilor datează de acum 2.000 de ani, însă majoritatea celor pe care le cunoaştem azi s-au produs între secolele XII-XIX. Numele lichior se trage din cuvântul latin „liquid“ care se traduce „ a fi fluid“. Lichiorul se prepară din alcool aromat cu fructe, cafea, condimente, ierburi aromatice sau nuci. Poate conţine zahăr sau alt îndulcitor, cum este fructoza sau siropul de porumb. Conţinutul de alcool variază între 15% şi 55%.
Din lista de ingrediente pentru celebrul desert italian nu lipseşte Amaretto, un lichior uşor amărui, cu gust de migdale. Se toarnă în cafeaua cu care se însiropează pişcoturile, deoarece îi evidenţiază aroma. În alte preparate, poate fi adăugat în marinata pentru carne de pui, iar câteva picături de amaretto în aluatul de clătite le va conferi un gust deosebit. Poate înlocui esenţa de rom în frişcă, iar o linguriţă de Amaretto va da o aromă unică îngheţatei.
Doar câteva picături de lichior pot face diferenţa între un cocteil banal şi unul care va deveni celebru. Cele mai utilizate lichioruri în cocteiluri sunt cele de ciocolată, de cafea, de frişcă sau cele cu aromă de fructe. Pe lângă gust, lichiorurile oferă şi un aspect spectaculos, deoarece au altă densitate decât alte băuturi alcoolice sau sucuri, permiţând stratificarea lichidelor.
Pentru a se pierde o parte din alcoolul conţinut în lichiorurile care se adaugă în sosuri, este necesar procesul de flambare. În funcţie de reţetă, sunt necesare câteva linguriţe de lichior cu grad alcoolic mare, care se adaugă într-o tigaie fierbinte. Lichidul este cuprins de flăcări, permiţând şi combinarea aromelor altor ingrediente aflate în vas.
100 ml
Valoare energetică 380 kcal
Proteine 0
Lipide 0
Valoare energetică 215 kcal
Proteine 0
Lipide 0
Valoare energetică 240 kcal
Proteine 3.3 g
Lipide 3.3 g
Valoare energetică 88 kcal
Proteine 4,5 g
Lipide 8 g
Valoare energetică 350 kcal
Proteine 3,2 g
Lipide 15,7 g