Vitamina D în perioada de sarcină
Ştim că vitamina D este responsabilă cu absorbţia şi metabolismul calciului în organism. Iar pentru o viitoare mamă, această vitamină este cu atât mai importantă cu cât are impact şi asupra dezvoltării fătului.
Pentru a afla mai multe despre rolul vitaminei D în sarcină, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. Pentru o femeie însărcinată grija şi preocuparea pentru dezvoltarea şi sănătatea fătului sunt cele mai importante. Iar atenţia pentru alimentaţie este cu atât mai mare şi mai importantă, pentru că aceasta furnizează o mare parte din cantitatea de minerale şi vitamine de care fătul are nevoie pentru o bună dezvoltare. O cantitate optimă de vitamina D în organismul femeii însărcinate asigură fătului, dar şi ei, oase şi dinţi sănătoşi. Aceasta contribuie la întărirea sistemului imunitar în lupta împotriva infecţiilor şi poate contribui la prevenirea diabetului zaharat şi a unor forme de cancer. Nu în ultimul rând, scade riscul de a naşte un copil rahitic sau de a dezvolta rahitism în primii ani de viaţă.
Alimente care conţin vitamina D
Pentru a afla care este nivelul acestei vitamine în organism se recomandă efectuarea unui simplu test de sânge, de preferat toamna sau iarna, a adăugat dr. Vythoulkas. Un nivel mai mic de 10 ng/ml este considerat deficit, între 10 şi 30 ng/ml este considerat insuficienţă, iar peste 100 ng/ml, toxicitate. Deficitul de vitamina D se corectează prin suplimente, dar şi printr-o atenţie sporită acordată alimentaţiei. Supradozajul de vitamina D se face prin întreruperea imediată a suplimentelor cu această vitamină şi restricţia la consumul de alimente bogate în calciu. Cele mai bogate alimente bogate în această vitamină sunt somonul, sardinele şi tonul, uleiul din ficat de peşte, ciupercile, ficatul de vită, brânzeturile, lactatele, gălbenuşul, cerealele integrale.
Pentru a sintetiza o cantitate optimă de vitamina D, o persoană adultă are nevoie de expunerea la soare a braţelor, feţei, toracelui timp de 10-15 minute, de cel puţin două ori pe săptămână. Nu se recomandă expunerea la soare în orele amiezii, când există riscul arsurilor solare. Primele ore ale dimineţii sunt cele mai sigure, atunci când nivelul razelor ultraviolete nu este atât de ridicat.
Cum apare carenţa de vitamina D?
Carenţa de vitamina D apare atunci când expunerea la soare nu este una corectă sau lipseşte, alimentaţia este deficitară sau când există tulburări de absorbţie intestinală, disfuncţii hepatice sau renale. Pentru o viitoare mămică, ne-a mai spus dr Vythoukas, lipsa acestei vitamine poate echivala cu riscul de naştere prematură sau chiar de preeclampsie, greutate mică la naştere. În aceste cazuri, stabilirea dozei de care gravida are nevoie o va face doar medicul ce urmăreşte evoluţia sarcinii. Pentru făt, vitamina D poate avea efecte benefice asupra danturii acestuia, fiind ştiut faptul că aceasta scade riscul apariţiei cariilor şi întăreşte smalţul dinţilor.