Vitaminele şi mineralele sunt substanţe nutritive de care corpul are nevoie în cantităţi mici, zilnice, pentru a funcţiona bine şi a rămâne sănătos. Se pot obţine toate elementele nutritive necesare dacă ai grijă să urmezi o dietă variată şi echilibrată. Piaţa suplimentelor alimentare a provocat controverse din mai multe motive. Avantajele lor nu sunt întotdeauna susţinute de dovezi. În plus, unele suplimente de vitamine pot crea probleme de sănătate.

Excesul de vitamina E poate creşte riscul de cancer de prostată

Vitamina E ajută la menţinerea sănătăţii pielii şi a ochilor şi la întărirea sistemului imunitar. Cu toate acestea, există puţine studii care au analizat efectul pe termen lung al suplimentării vitaminei E. Cercetătorii care au publicat recent un studiu despre vitamina E şi seleniu (o componentă esenţială a diferitelor enzime şi proteine) au căutat să determine efectul acestora asupra riscului de cancer de prostată la bărbaţii sănătoşi. Prin acest studiu clinic, specialiştii şi-au dorit să afle dacă suplimentele alimentare cu vitamina E şi seleniu pot să prevină cancerul de prostată.

Aproximativ 35.500 de bărbaţi din SUA şi Puerto Rico au fost monitorizaţi. Au existat 4 grupuri: 8752 au primit seleniu; 8737, vitamina E; 8702, atât vitamina E, cât şi seleniu, iar 8696, un placebo. Dintre cei care au primit un placebo 529 au dezvoltat cancer de prostată. Dintre cei care au luat vitamina E, 620 au făcut cancer de prostată, 575 din grupul care a primit seleniu şi 555 din acela care a luat şi seleniu, şi vitamina E.

Citeşte şi:

Ce suplimente cu vitamina D să alegi şi pe care să le eviţi! Sunt de calitate inferioară

În urma studiului, s-a constatat că suplimentarea vitaminei E (400 UI / zi) a fost asociată cu o creştere de 17% a riscului de cancer de prostată. „Suplimentarea vitaminei E a crescut semnificativ riscul de cancer de prostată în rândul bărbaţilor sănătoşi. Dacă luaţi suplimente de vitamina E, nu luaţi prea mult, deoarece acest lucru ar putea fi dăunător”, au concluzionat cercetătorii.

Şi suplimentarea de beta-caroten poate favoriza apariţia unui tip de cancer