Care este semnificaţia cifrelor care apar sub codul de bare şi câte tipuri de coduri există

1 shutterstock 523586614 jpg jpeg

Cifrele aferente codului de bare, aparent aleatorii, pot spune multe, nu sunt pe etichetă întâmplător. Dacă scanerul nu funcţionează în cazul unui produs pe care doreşti să-l achiziţionezi, adică dacă nu-i scanează codul de bare, te poate salva înşiruirea de cifre care însoţeşte codul.

Tastând fiecare cifră în parte, casierul poate finaliza tranzacţia, iar tu vei avea produsul în coş, chiar dacă acel cod de bare nu îţi dădea nicio şansă să faci cumpărătura respectivă. Ce semnifică acest rând de cifre, puse una lângă alta fără, aparent, o logică anume? Există un sistem foarte specific în spatele acestuia.

Codurile de bare UPC, folosite, iniţial, în SUA şi Canada, sunt o variantă a codurilor EAN, utilizate în restul lumii. Astăzi, cele mai multe magazine din întreaga lume acceptă codurile de bare în ambele formate.

Cifre şi linii, pentru siguranţă

Fiecare obiect primeşte un număr unic de identificare, număr care se tipăreşte apoi sub forma unui cod, care poate fi citit de către un dispozitiv electronic. Tipărirea se face cu ajutorul unei imprimante conectate la baza de date în care se află introduse produsele. Înşiruirea de cifre ar putea fi tipărită ca atare, fără codul de bare, însă există riscul să se creeze confuzie, mai precis dispozitivul să confunde cifra 3 cu cifra 8, de exemplu. O astfel de confuzie ar genera o încurătură serioasă la casa de marcat sau, mai rău, într-un depozit. Prin coduri de bare sunt evitate astfel de probleme.

Codul de bare cunoscut sub numele de UPC-A cuprinde 12 cifre. Potrivit geekycamel.com, prima cifră indică în ce categorie intră un produs; numărul 3, de exemplu, denotă un articol legat de sănătate, în timp ce 2 este utilizat pentru anumite produse care trebuie cântărite, cum ar fi carnea.

Următoarele cinci cifre oferă date despre ce companie a fabricat produsul. De obicei, există un spaţiu între numărul respectiv şi următorul fragment din cinci cifre, care corespunde produsului.

De ce este importantă ultima cifră

Ultima cifră se numeşte cifră de verificare, pe care computerul o foloseşte pentru a verifica dacă toate celelalte numere din cod au fost scanate sau introduse corect. Cifra este calculată cu ajutorul unei formule care utilizează toate cifrele enumerate înainte de aceasta. Dacă persoana de la casa de marcat tastează accidental 421 în loc de 431, sistemul detectează că cifra de verificare nu se potriveşte cu formula şi dă un fel de alertă de eroare.

Desigur, codurile de bare UPC-A nu sunt singurele care există. În cazul articolelor mici, pe care nu pot fi puse coduri lungi, se utilizează coduri de bare UPC-E, care oferă informaţii despre categorie, producător şi produs în doar şase cifre. Codurile de bare EAN-13, care sunt utilizate în întreaga lume, conţin aceleaşi informaţii ca şi codurile de bare UPC-A, dar includ şi un număr care corespunde ţării în care a fost înregistrat codul de bare. Există, de asemenea, diferite tipuri de coduri de bare pentru cărţi, poştă, muzică şi altele.

@shutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg