Ce înseamnă când ai gust acru în gură. Cauze şi tratament

Ce înseamnă când ai gust acru în gură  Cauze şi tratament jpeg

Gustul acru în gură este cauzat de refluxul sucurilor gastrice în esofag, ca urmare a bolii de reflux gastroesofagian, însă poate fi un indicator şi al altor schimbări în organism, precum o sarcină. Iată care pot fi cauzele apariţiei gustului acru în gură, dar şi cum se poate trata.

Gustul acru în gură este un simptom neplacut şi adesea alarmant, care te poate face să îţi pui întrebări legate de sănătatea ta. De cele mai multe ori, el este specific unei anumite afecţiuni digestive. 

Gust acru în gură - cauze: 

Boala de reflux gastroesofagian

Gustul acru este specific unei afecţiuni a stomacului de care suferă un număr mare de oameni: boală de reflux gastroesofagian. Atunci când suferi de aşa ceva, conţinutul stomacului este împins sus pe esofag, dând senzaţia de arsura şi provocând adesea şi gustul acru în gură. 

Refluxul gastroesofagian este un proces normal, fiziologic care constă în deplasarea retrogradă, fără efort, a conţinutul gastric către esofag. Refluxul gastroesofagian apare de mai multe ori pe zi, în special după mese voluminoase, fără să producă simptome sau leziuni ale mucoasei esofagiene.

Boală de reflux gastroesofagian (BRGE) apare când cantitatea de conţinut gastric care reflueaza în esofag este peste limitele normale, determinând apariţia simptomelor, asociate sau nu cu leziuni esofagiene (ex. esofagită). Această este consecinţă depăşirii mecanismelor normale antireflux.

Citeşte mai mult AICI despre refluxul gastroesofagian, dar şi despre alimentele recomandate în această boală.

 

Gustul acru în gură, simptom neobişnuit al sarcinii

Gustul acru poate fi şi un simptom mai neobişnuit al sarcinii. Aceasta este o afecţiune numită disgeuzie care se poate manifesta şi printr-un gust metalic sau amar, nu doar acru.

Disgeuzia apare de obicei în primul trimestru de sarcină şi de obicei dispare în lunile următoare. Disgeuzia poate apărea concomitent cu greţurile de dimineaţă. Adesea senzaţia de acru în gură apare dimineaţa. În unele cazuri, tratamentul greţurilor specifice sarcinii rezolvă şi problema gustului de acru în gură. Cauza disgeuziei o reprezintă producţia sporită a unui hormon numit estrogen în sarcină care joacă un rol important în percepţia gustului alimentelor.

Senzaţia de acru în timpul sarcinii se reduce în general după primul trimestru când producţia de hormoni se reglează şi corpul s-a adaptat la noua stare. Unele femei se confruntă însă cu disgeuzia pe tot parcursul sarcinii.

 

Alte cauze pentru gustul amar din gură: 

  • hiperaciditate
  • stenoză pilorică
  • tutun, ceai, cafea, alcool în exces
  • stres
  • insuficientă activitate fizică

Gust amar în gură - tratament

Tratamentul pentru gustul neplăcut persistent în cavitatea bucală depinde de cauză. 

Tratamentul poate să nu fie necesar, de exemplu, în toate cazurile.  Există câteva lucruri pe care le puteţi încerca, înainte de a consulta un medic. S-ar putea ca gustul amar din gură să fie provocat de alimentaţie. 

Aşadar, încercaţi să aveţi mese cu cantităţi mici de alimente, iar după ce ai servit masa, timp de 30-60 de minute nu te aşezi în poziţia culcat. Totodatp, evită să consumi lichidele în timpul sau după servirea mesei. 

Un alt tratament uşor pentru a scăpa de senzaţia de gust amar din gură constă în antiacide, pansamente gastrice sau sedative. 

Dacă nici aşa nu scăpaţi de gustul amar din gură, atunci ar trebui să concultaţi un medic. Înainte de a stabili un diagnostic, doctorul va necesita un istoric medical complet şi vă va intreba de alte simptome. În urma acestui consult pot fi necesare teste suplimentare.

Surse: libertateapentrufemei.ro, qmed.ro