Anemia este o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii sau calităţii globulelor roşii şi a hemoglobinei din sânge, ceea ce se traduce printr-un nivel scăzut al oxigenului din sânge şi prin mai puţine substanţe nutritive care ajung la celule. Dacă nu o depistezi la timp, boala se agravează.

Simptome care arată că suferi de anemie

De multe ori, treci cu vederea episoadele de oboseală sau de lipsă de concentrare, fiind tentată să dai vina pe programul tot mai aglomerat sau pe alimentaţia haotică. Dacă aceste stări sunt frecvente, ar fi cazul să-ţi faci un set de analize de sânge. Printre simptomele anemiei se mai numără: frisoanele, paloarea feţei, tulburările de vedere, constipaţia, scăderea în greutate. În unele cazuri, stările de oboseală pot duce la leşin. Dacă anemia se adaugă altor probleme de sănătate, oxigenarea insuficientă a sângelui poate culmina cu un atac de cord.

Cele mai întâlnite tipuri de anemie

Dintre tipurile de anemie, cea mai întâlnită este cea feriprivă, cauzată de deficitul de fier din organism. Anemie pernicioasă este cauzată de deficienţa de vitamina B12, iar cea aplastică apare atunci când scade numărul eritrocitelor şi al trombocitelor. Un alt tip de anemie este cauzat de bolile cronice. De exemplu, în cazul insuficienţei renale nu se mai sintetizează eritropoietină, hormon produs de rinichi şi de ficat, şi atunci scade şi numărul globulelor roşii.

Ce tratamente există pentru anemie?

Tratarea anemiei se face pornind de la cauzele care au determinat apariţia acesteia. Astfel, dacă numărul globulelor roşii din sânge a scăzut în urma unei infecţii, se va recurge, în primul rând, la tratarea infecţiei cu antibiotic.

În cazul anemiei feriprive, se recomandă de obicei suplimente pe bază de fier, dar şi un regim alimentar adecvat. Pentru cazurile mai severe de anemie, ar putea fi nevoie de transfuzii sangvine.

Citeşte şi: Alimente care te ajută să combaţi anemia.

Atenţie!

Tratamentele prelungite cu inhibitori ai secreţiei gastrice şi alcoolismul scad sau împiedică absorbţia fierului, a acidului folic şi a vitaminei B12, esenţiale pentru producerea globulelor roşii.

Sfatul specialistului

Dr. Zsofia Varady, medic primar hematologie, Institutul Clinic Fundeni

Când omul se simte obosit şi se vede palid în oglindă ar trebui să se adreseze neapărat la medicul de familie. Acesta îi va solicita să facă o hemogramă completă, acel test de sânge prin care se pot diagnostica mai multe afecţiuni, printre care şi anemia. Dacă se constată că anemia a fost cauzată de un deficit de fier sau de lipsa unor vitamine şi minerale, medicul va prescrie un supliment sau va recomanda o alimentaţie specială. În funcţie de motivele apariţiei bolii, medicul îi poate solicita pacientului analize suplimentare.