Cum se manifestă cancerul ovarian, cel care i-a adus moartea actriţei Edith Gonzalez. I se mai spune "ucigaşul tăcut"

ovarian header preview 860x478 png

Cancerul ovarian sau "ucigaşul tăcut", aşa cum mai este numit, este cel de-al cincilea tip de cancer în rândul femeilor, cauzând de cele mai multe ori decesul. Moartea îndrăgitei actriţe de telenovele Edith Gonzalez a survenit la trei ani de luptă cu această boală grea.

Îndrăgita actriţă de telenovele Edith González a murit la vârsta de 54 de ani, din pricina unui cancer ovarian cu care s-a luptat trei ani de zile.

Ea fusese spitalizată miercuri noapte în urma unor complicaţii provocate de cancerul de care suferea şi, potrivit informaţiilor apărute în presa din Spania, familia a decis să o deconecteze de la aparatele care o ţineau în viaţă.

Anunţul privind trecerea ei în nefiinţă a fost făcut de jurnalişti şi prieteni, dar şi de grupul media la care a lucrat actriţa.

"Anunţăm cu regret decesul actriţei Edith González în cursul dimineţii de joi în urma cancerului de care suferea", a informat Televisa Espectáculos, grupul media cu care a colaborat mult timp actriţa.

8 edith gonzalez cancer ovarian jpg jpeg

Cancerul ovarian, "ucigaşul tăcut"

Anual, peste un sfert de milion de femei la nivel mondial sunt diagnosticate cu cancer ovarian şi este responsabil peste 140.000 de decese în fiecare an, potrivit Institutului Naţional al Cancerului, S.U.A.

Specialiştii spun că fiecare femeie trebuie să cunoască simptomele, factorii de risc şi istoricul familiei, atât pe cel al mamei, cât şi pe al tatălui.

Cancerul ovarian mai este denumit şi "ucigaşul tăcut", deoarece de obicei, nu există simptome până când afecţiunea nu a progresat într-o etapă avansată. Acest lucru se întâmplă în aproximativ 70% din cazuri.

"De cele mai multe ori cancerul de ovar se depistează în stadii avansate pentru că nu există o metodă de screening a cancerului de ovar, cum există în cancerul de col uterin citologia Babeş-Papanicolau. Atunci când femeile vin la consultul ginecologic, de cele mai multe ori au tumori în stadii avansate", susţine dr. Iulia Rus.

Acest tip de cancer implică creşterea celulelor anormale pe ţesutul care acoperă ovarul. Boala prezintă mai multe simptome, ea putând fi diagnosticată în urma unor analize mai specifice, recomandate de un medic specialist.

Simptome cancer ovarian

Dacă un femeie prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome mai mult de două săptămâni, este importantă să meargă la un control medical: 

  • Creşterea dimensiunii abdominale
  • Balonare care persistă
  • Lipsa poftei de mâncare
  •  Dureri abdominale sau pelvine
  • Necesitatea de a urina mai frecvent
  • Schimbări în ciclul menstrual

Multe dintre simptomele enumerate mai sus pot fi prezente şi la alte afecţiuni, dar nu trebuie să treci cu vederea peste ele – este mai bine să le previi decât să le descoperi mai târziu!