Semne subtile că ai putea fi concediat în orice moment

Spre deosebire de demisie, caz în care angajatul face strictul necesar în timp ce caută alt job, concedierea venită fără veste oferă unele indicii premergătoare prezentării actului final.

image

Un sondaj realizat recent pe LinkedIn a subliniat că o concediere poate fi semnalată de amânarea unei măriri de salariu sau a unei promovări. Din cei peste 200.000 de respondenți de pe platformă, 48% au spus că au fost martorii unei astfel de strategii în echipa lor.

Experţii spun că, adesea, angajatorul nu se implică cu adevărat în relaţia cu un angajat, nu investește în el sau nu acordă timp pentru a-l sprijini. Un șef poate trimite atât semnale subtile sau evidente că un angajat nu are un viitor în companie și că una dintre cele mai bune opțiuni ale sale ar fi să caute un alt serviciu în altă parte. Asupra acestor semnale a atras atenţia Gorick Ng, consilier de carieră la Colegiul Harvard.

Șeful evită conversațiile cu tine

Dacă nu mai conversaţi deloc sau prea rar, este posibil ca şeful tău să fie ocupat, dar şi să i se pară incomod să-ţi vorbească din moment ce se vede nevoit să-ţi dea o veste proastă în viitorul apropiat.

Anularea sau amânarea întâlnirilor cu un angajat este o practică obișnuită în apropierea concedierii lui.

Citeşte şi: Cum îţi revii după ce ţi-ai pierdut jobul

Eşti criticat constant

La orice loc de muncă, este firesc ca şeful direct sau conducerea să ofere feedback critic care să te ajute să-ţi îmbunătățeşti activitatea şi să progresezi în carieră. Feedback-ul insuficient te poate face să baţi pasul pe loc în carieră și te împiedică să-ţi perfecționezi abilitățile. Totuşi, când un manager te critică în mod constant, mai ales în privinţa detaliilor, şi-ţi diminuează realizările, este posibil să încerce să te împingă în afara companiei.

Feedback-ul hiper-critic nu este constructiv, scade stima de sine, te face să te îndoiești de tine, ceea ce te poate duce la epuizare și la scăderea performanței.

Vezi şi: Îţi cauţi un job nou? Iată cum te prezinţi la un interviu

Alţi membri ai echipei primesc oportunități

Un alt semn al unei posibile concedieri este acela că șeful încredințează proiecte importante altor membri ai echipei, dar niciodată ţie. Pe de altă parte, nu poate spune cu claritate care sunt motivele pentru care colegii tăi primesc măriri și promovări, în timp ce tu nu.

S-ar putea să obții doar măriri mici, în timp ce alții primesc mai mult, chiar dacă muncești la fel de mult ca ei.