3 moduri în care poţi ajuta pe cineva care suferă de colecţionare compulsivă de obiecte

Unii colecţionari au de o tulburare psihică numită sindromul lui Diogene, tezaurizare care îi face să adune o mulţime de obiecte inutile. Afecțiunea tinde să devină mai problematică la vârste înaintate. Uite cum poţi ajuta pe cineva drag care suferă de colecţionare compulsivă.

image

Pentru persoanele care adună multe obiecte, unele dintre piesele lor de colecţie pot fi considerate speciale sau utile în viitor. O parte dintre ele pot avea valoare sentimentală ori pot fi considerate o afacere prea bună în viitor pentru a fi înstrăinate sau aruncate. Dacă problema nu este abordată, multitudinea de obiecte adunate poate deveni copleșitoare.

Ajutarea unei persoane dragi care suferă de sindromul lui Diogene sau colecţionare compulsivă de obiecte poate fi epuizantă din punct de vedere emoțional. Tulburarea poate duce la furie, rușine, confuzie, iar relațiile pot deveni tensionate. De aceea, alături de alte metode, ar fi indicat s-o convingeţi să apeleze la medicul de familie de unde poate primi o trimitere la un psihoterapeut. Terapia cognitiv-comportamentală, alături de medicamentaţie s-au dovedit utile în tratarea tulburării de tezaurizare.

Concentrează-te pe persoană nu pe obiecte

Nu poţi ajuta pe cineva care suferă de colecţionare compulsivă de obiecte prin simpla aruncare a lucrurilor pe care le-a strâns de-a lungul timpului. Chiar dacă va avea o casă sau o cameră proprie ordonată şi curată, va lua totul ca pe o violare a spaţiului intil. Dacă nu discutaţi despre cauzele care au condus la apariţia dorinţei de a aduna obiecte, comportamentul se va relua şi locul se va reumple.

Citeşte şi: Cele mai scumpe bijuterii din colecţia Mariah Carey

Propune-i obiective realizabile

Odată ce este gata să înceapă procesul de vindecare, încurajează curăţarea unei singure zone mici. Poate fi un sertar, un dulap mic, o cutie sau o cameră, în funcţie de ceea ce conveniţi împreună.

O altă posibilitate este să-i propui să arunce un obiect la 2-3 zile sau pe săptămână. Pentru tine pare uşor, dar pentru o persoană care suferă de sindromul lui Diogene este nevoie de un efort uriaş să renunţe la un lucru pe care l-a colecţionat.

Stabilirea unor obiective mici, realizabile îi va spori încrederea în sine. După ce face aceşti mici paşi, arată-i cât de mândru eşti de progresele pe care le face.

Sporeşte-i încrederea şi siguranţa în tine

Este posibil ca şi persoana iubită pe care vrei s-o ajuţi să scape de colecţionarea compulsivă de obiecte să fie la fel de izolată social ca majoritatea celor care suferă de sindromul lui Diogene. Nu uita să-i aminteşti frecvent că îi eşti alături de-a lungul perioadei în care selectează lucrurile care trebuie păstrate de cele pe care le va da. Ajută mult şi să-i complimente ca să fie sigură de calităţile proprii.

Vezi şi: Ce trebuie să ştii despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD). Nu este doar o simplă obsesie

Pune accent pe faptul că, din punctul tău de vedere, colecţionarea compulsivă este doar un aspect al ei şi n-o defineşte ca persoană. Aşa va şti că n-o judeci, va prinde încredere în tine şi-şi va dezvolta stima de sine.

FOTO: Shutterstock