Boli provocate de stres. Nici nu le bănuieşti

Dacă te numeri printre cei care se simt permanent presaţi de treburi urgente şi stresaţi, sănătatea ta este pusă în pericol. Aceste posibile afecţiuni provocate de stres te-ar putea face mai conştient de necesitatea de a-l combate.

stres bruxism webp

Trăim într-o lume în care sunt agasaţi de mulţi factori de stres inevitabili. Accesul la tehnologie adaugă o presiune extraordinară asupra tuturor. Dormim mai puţin sau nu avem un somn odihnitor. Până când nu ne confruntăm cu epuizare totală, o cădere nervoasă sau o boală gravă, nu ne dăm seama cât de periculos este stresul.

Afecțiunile precum Parkinson, accident vascular cerebral, diabet, Alzheimer, boli de inimă, hipertensiune arterială, depresie și anxietate demonstrează că este timpul să luăm în serios semnele de avertizare pe care le dă stresul pe termen lung.

Carenţele nutritive

Ritmul alert al vieții te face să mănânci pe fugă preparate nu tocmai sănătoase sau chiar să renunţi la unele mese. Stresul nu face decât să agraveze această problemă, deoarece te pregătește pentru o boală. Epuizează multe dintre mineralele și vitaminele necesare pentru a ajuta organismul să funcționeze, oprindu-ți capacitatea de a digera elementele nutritive pe care îi consumi. Fără o digestie și o absorbție adecvate, nu poți transforma alimentele în energia de care ai nevoie pentru a continua.

Corpul tău are nevoie de vitamina B1, B2, B3, B5 și B6, fosfor și magneziu pentru a digera și metaboliza alimentele. Dacă vitaminele B nu sunt prezente, atunci carbohidrații pe care îi consumi în exces se pot transforma în grăsimi și nu în energie.

Vezi şi: Ce să ştii despre sindromul de burnout şi care este diferenţa dintre stres şi burnout

Oboseala cronică

Te chinui să te ridici din pat dimineața? Abia îți amintești să faci duș sau să te îmbraci? Cofeina și zahărul  nu sunt o modalitate bună de a-ţi procura energia.

Oboseala nu apare peste noapte. Este o acumulare de prea multe tensiuni din diferite unghiuri de-a lungul unei perioade de timp. Stresul continuu, fără timp pentru recuperare și timp de odihnă fac ravagii gandelor suprarenale.

Glandele suprarenale sunt cele care te mențin în viață. Te ajută să faci față stresului cauzat de amenințări reale, dar atunci când sunt suprasolicitate în condiții stresante, aceste organe eliberează cortizol și adrenalină. Fără timp să se recupereze, acest organ este mereu în alertă maximă. Efectele? Rinichii tăi s-ar putea să nu funcționeze corect sau pielea ar putea fi mai lasată și palidă. Ai putea ajunge să suferi de diabet sau boli tiroidiene.

Pont

Găseşte modalități de a-ţi echilibra munca mentală și fizică cu odihna şi relaxarea. Lucrează cu sârguință pentru a te pune pe primul loc, astfel încât să ai grijă de tine.

Vezi şi: Meşteşugurile care te ajută să scapi de stres şi să devii mai fericită. Croşetatul şi tricotatatul, două dintre ele

Boli ale ficatului, vezicii biliare și stomacului

Stresul poate duce la formarea ficatului gras, la probleme cu vezica biliară sau la hiperaciditate stomacală care riscă să ducă la gastrită. Furia, frustrarea, resentimentele duc la afectarea organelor.

Nu poți evita stresul, dar poţi să-l reduci sau să devii conștient de propriile obiceiuri și face câteva schimbări în stilul de viață care să reducă reacția corpului tău la evenimentele stresante.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg