Cu ce înlocuieşti laptele de vacă?
Dacă ţii cură de slăbit sau în cazul în care ai intoleranţă la lactoză, eşti diabetic sau cardiac, este indicat să renunţi la alimentele bogate în grăsimi, precum laptele de vacă, şi să optezi pentru un lapte vegetal.
Laptele de migdale
Laptele de migdale este o alegere ideală pentru cei care au probleme cu inima. Cel neîndulcit este potrivit şi pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat. O cană cu lapte de migdale oferă 30-40 de calorii, motiv pentru care este indicat şi în curele de slăbire. Acest tip de lapte nu conţine colesterol şi nici grăsimi saturate, dar aduce un plus de acizi graşi polinesaturaţi, care scad nivelul de colesterol rău şi reduc inflamaţiile.
Reţetă de casă
Dacă nu vrei să cumperi lapte de migdale, îl poţi face din 150 g migdale. Le pui într-un vas, peste ele adaugi apă cât să le acoperi şi laşi peste noapte. Scurgi apa. Migdalele strecurate le pui la blender, împreună cu 750 ml apă proaspătă. Amesteci în blender 2 minute. La final, treci laptele printr-un tifon şi storci bine. Laptele îl păstrezi la frigider, dar nu mai mult de 3 zile.
Laptele de soia
Laptele de soia nu are colesterol sau grăsimi saturate. O cană de lichid îţi aduce un aport de 80 de calorii şi numai 2 g de grăsime. Bea 2-3 pahare de lapte pe zi – asta îţi reduce riscul de boli de inimă şi împiedică agravarea celor existente. Efectul benefic se datorează nu doar proteinelor, ci şi grăsimilor polinesaturate, mineralelor, vitaminelor şi fibrelor pe care le conţine acest aliment.
Laptele de ovăz
Lipsit de lactoză, grăsimi, colesterol, laptele de ovăz protejează sistemul circulator şi previne bolile cardiovasculare, deoarece scade nivelul de colesterol rău. Este recomandat şi în afecţiunile digestive, întrucât calmează spasmele intestinale şi are rol laxativ. Pentru a-l prepara, ai nevoie de o jumătate de cană de fulgi de ovăz peste care pui apă cât să acopere totul. Laşi la înmuiat peste noapte sau cel puţin o oră, apoi treci ovăzul scurs într-un blender, adaugi o cană şi jumătate de apă şi mixezi. Îndulceşti cu miere, dacă doreşti şi mai pui apă, în caz că laptele obţinut este prea gros.
Laptele de cocos
Din miezul de nucă de cocos se obţine lapte de cocos. Se rade şi se stoarce foarte bine. Este un tip de lapte bogat în calciu, magneziu, fier, vitamina C şi vitamine din complexul B. Băut zilnic, în locul laptelui de vacă sau de capră, reduce pofta de mâncare şi nu creşte foarte mult aportul caloric zilnic, de aceea este potrivit mai ales în timpul curei de slăbire. La debutul sezonului rece, este un aliment cu efect de sporire a imunităţii, antiinflamator şi de prevenire a infecţiilor şi bolilor respiratorii.
Laptele de orez
Este o opţiune bună pentru vegetarieni, datorită faptului că ei nu au în dietă surse de proteine animale şi-şi pot acoperi necesarul zilnic cu cele de origine vegetală. Se prepară destul de uşor, prin fierberea unei jumătăţi de cană de orez într-un litru de apă. După 2 ore, se stinge focul şi, după răcire, se trece totul printr-un blender. La final, se strecoară şi se îndulceşte sau nu, în funcţie de preferinţă.