Tratamentul nu funcţionează sau au apărut complicaţii după operaţie? Poate fi efectul nocebo!

Cu siguran┼ú─â, cuno┼čti ce presupune efectul placebo care presupune o vindecare miraculoas─â dup─â ce iei ceea ce ┼úi se prezint─â ca fiind un medicament inovator, ├«n timp ce ┼úi se administreaz─â nimic mai mult dec├ót o pastil─â de zah─âr. Descoper─â ce presupune efectul numit nocebo!

image

Efectul placebo are ╚Öi o parte opus─â, negativ─â numit efect nocebo. Este ceea ce se ├«nt├ómpl─â c├ónd ╚Ťi se administreaz─â o pastil─â de zah─âr, dar, ├«n loc s─â ┼úi se spun─â c─â este un medicament care te vindec─â f─âr─â efecte secundare importante, ╚Ťi se explic─â faptul c─â este un medicament cu ni┼čte reac┼úii adverse greu de suportat. Odat─â ce iei medicamente, mintea ├«ncepe s─â proceseze explica┼úiile primite ┼či chiar ├«ncepi s─â ai acele reac┼úii negative.

Efectul poate s─â se manifeste ┼či dac─â te impresioneaz─â explica┼úiile unui medic despre complica┼úiile posibile din timpul unei opera┼úii. Simpla cunoa╚Ötere a riscurilor ┼úi-ar putea influen┼úa negativ recuperarea. Ambele efecte sunt create ca urmare a puterii de autosugestie.

Gândirea negativă chiar afectează sănătatea?

Dac─â ajungi s─â crezi c─â un anumit tratament nu te va ajuta, atunci sunt ┼čanse foarte mari s─â nu fie util pentru tine.

A observat acest aspect ┼či medicul american John Kelley de la ╚ścoala de Medicin─â Harvard: ÔÇ×Este puterea imagina╚Ťiei. Dac─â ceri cuiva s─â-╚Öi imagineze o scen─â vizual─â ├«n mintea lui, po╚Ťi vedea la un RMN c─â lobii occipitali sunt activa╚Ťi. Dac─â ├«i spui s─â-╚Öi imagineze c─â fac o activitate fizic─â, vei vedea cortexul motor activat. Este suficient s─â-╚Ťi imaginezi c─â se ├«nt├ómpl─â ceva pentru a activa acele p─âr╚Ťi ale creierului asociate cu acel g├ónd, cu grijile sau durereaÔÇč.

Iat─â de ce este important s─â g├ónde┼čti pozitiv c├ónd urmezi un tratament pentru a profita la maximum de efectele lui benefice!

Vezi ┼či: Puterile neb─ânuite ale autosugestiei

Este mai frecvent decât ai crede

Potrivit unei analize a cercet─âtorilor de la Universitatea Tehnic─â din M├╝nchen, Germania, efectul nocebo exist─â ┼či este surprinz─âtor de frecvent.

Vezi ┼či: Homeopatia: de folos sau nu ├«n afec┼úiunile cardiace?

Provoac─â o dilem─â pentru medici ╚Öi asistente. Ace┼čtia nu ┼čtiu dac─â este benefic s─â-┼či informeaze pacien╚Ťii cu privire la riscurile unei interven┼úii chirurgicale sau a unei proceduri sau la reac┼úiile adverse ale unui tratament ori vaccin. Unii pacien╚Ťi pot avea de suferit din cauza efectului nocebo.

FOTO: ShutterstockRecente

refuz   nu   shutterstock 2124337634 jpg
Tik Tok jpg
Sfintii Petru si Pavel shutterstock 1852640023 jpg
femeie tanara interviu job ingrijorata dec 3 2010 6 42 pm jpeg
DSC 0243 jpg
Cum po┼úi avea un p─âr bogat ┼či s─ân─âtos, chiar dac─â ├«l coafezi zilnic jpeg
Parinti imaturi  jpg
inghetata foto shutterstock
gandac de bucatarie shutterstock 1102601966 jpg
sport jpg
pasta de dinti   shutterstock 1294381117 jpg
shutterstock 1358046383 jpg
Carne jpg
carton 1 png
Baterie descarcata jpg
Tigare electronica jpg
Narcisism jpg
Rusalii shutterstock 2151194551 jpg
Intalnire jpg
muzica casti shutterstock