Legătura neștiută dintre miros și sfârșitul iminent. Ce spune știința?

Pierderea unei persoane dragi este o experiență devastatoare, care ne poate lăsa într-o stare de profundă tristețe și neputință, afectându-ne serios starea mintală, emoțională și spirituală.

shutterstock 2440215025 jpg

Este important să înțelegem că vindecarea după o astfel de pierdere majoră nu se întâmplă peste noapte. Procesul de vindecare necesită timp și efort, iar cicatricile emoționale pot dura ani de zile până să se vindece complet.

Unii pot considera acest lucru o coincidență. Există oameni care cred că avem o capacitate înnăscută de a simți momentul în care moartea se apropie. Încercăm adesea să ne imaginăm ce s-a întâmplat în ultimele momente ale unei persoane dragi sau să înțelegem cum și de ce s-a întâmplat.

Mesajul de avertizare

Cercetătorii au descoperit însă că, în momentul morții, corpul uman începe un proces de descompunere, care include eliberarea unei substanțe denumite putrescină, un compus cu un miros extrem de neplăcut și toxic. Recent, studiile experților au arătat că oamenii pot percepe în mod inconștient acest miros dezagreabil. Mai mult, expunerea la această substanță declanșează o reacție imediată în organism.

Citește și: Mirosuri neplăcute în casă? Aşa poţi avea o casă parfumată şi primitoare!

Atât animalele, cât și oamenii au capacitatea de a simți și de a reacționa la mirosurile emanate de alte ființe. Un studiu realizat de Arnaud Wisman de la Școala de Psihologie a Universității din Kent, Marea Britanie, și de Ilan Shira de la Departamentul de Științe Comportamentale al Universității Tehnice din Arkansas, SUA, a arătat că perceperea putrescinei acționează ca un semnal de avertizare suplimentar.

Când sunt expuși acestui miros, oamenii reacționează atât la nivel conștient, cât și la nivel inconștient, declanșând reacția de „luptă sau fugi‟. Studiul a relevat că, în fața unei amenințări serioase, animalele și oamenii au două opțiuni: fie să înfrunte pericolul, fie să fugă de el.

Cercetările anterioare au arătat că, atunci când oamenii sunt expuși la mirosul de transpirație al altor persoane, reacționează imediat și instinctiv. Wisman și Shira au explicat că „nu suntem conștienți de motivul pentru care suntem atrași sau respinși de mirosul cuiva și nici nu realizăm cât de mult influențează mirosul emoțiile, preferințele și atitudinile noastre.‟

Oamenii de știință sunt de acord că este dificil să acceptăm un miros atât de greu. Totuși, acest tip de miros crește vigilența oamenilor și conștientizarea mediului înconjurător.

Vezi și: Mirosul, sub lupă. 75% dintre emoțiile pozitive sunt declanșate de miros

Putrescina funcționează ca un semnal de avertizare, în timp ce feromonii sexuali, eliberați de corp pentru a atrage un partener, au efectul opus. Cercetătorii au remarcat că „putrescina transmite un alt tip de mesaj decât feromonii, iar reacțiile oamenilor la putrescină (evitare și ostilitate) par a fi opuse reacțiilor la mulți feromoni sexuali.”

Participanții la studiu nu au fost conștienți de reacțiile adverse pe care le aveau la mirosul de putrescină. Potrivit lui Wisman și Shira, mulți oameni nu sunt familiarizați cu putrescina și nu o asociază în mod direct cu frica sau moartea.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma