Locuri unde s-a arătat Sfânta Fecioară

Sunt locuri în lumea întreagă unde tradiţia religioasă a consfinţit apariţii ale Sfintei Fecioare. Iată două dintre cele mai venerate de pelerinii creştini: Fatima şi Lourdes.
Fatima
Totul a început într-o zi de 13
Istoria apariţiilor de la Fatima (Portugalia) începe în 13 mai 1917,când trei copii se aflau cu oile la păscut. O furtună năpraznică,izbucnită din senin,i-a speriat şi singurul lor ajutor au fost rugăciunile către Fecioara Maria.
Deodată deasupra unui stejar au văzut o femeie învăluită în lumină. Fecioara a continuat să le apară copiilor în fiecare zi de 13,până în octombrie,acelaşi an. Tot mai mulţi credincioşi veneau la Fatima sperând să vadă minunea.Alte apariţii,tot în zile de 13
Pe 13 octombrie 1917,erau adunaţi la Fatima peste 70.000 de oameni,aşteptând în ploaie întâlnirea cu Sfânta Fecioară. Dintr-odată,soarele a apărut ca un disc argintiu.
Oamenii au căzut în genunchi şi,în mod inexplicabil,nimeni nu mai era ud. În afară de cei trei copii,nimeni nu o văzuse pe Fecioară.
„Minunea soarelui”,aşa cum a fost descrisă în presa vremii,a transformat Fatima într-unul dintre cele mai venerate locuri de pelerinaj.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost victima unui atentat tot într-o zi de 13 a lunii mai 1981,în Piaţa San Pietro din Roma.
La un an de la eveniment,Suveranul Pontif a mărturisit celor un milion de ascultători că Fecioara Maria i-a salvat viaţa şi că iertarea celor care ne fac rău este unul dintre mesajele Fecioarei la Fatima.
Izvorul care vindecă
În fiecare an,pe 11 februarie,se sărbătoreşte miracolul petrecut în mica localitate franceză de la poalele munţilor Pirinei,Lourdes.
Pelerinii vin pentru apa miraculoasă,pentru a se ruga ori pentru a cere vindecare,binecuvântare şi protecţie. Alţii vin din simplă curiozitate.
La 11 februarie 1858,Bernadette Soubirous,o fată săracă de 14 ani,a plecat să adune vreascuri pe malul râului Gave du Pau. În apropierea unei grote,„a simţit o adiere de vânt”,apoi a fost martora unei apariţii:„o doamnă tânără,îmbrăcată în alb”.
Bernadette a fost găsită cu faţa inundată de fericire. La început,nu ştia cine este „Femeia în alb”,dar în timpul uneia dintre apariţii,aceasta i-a spus că este „Neprihănita Zămislitoare”.
Bernadette a repetat aceste cuvinte ca să nu le uite şi s-a dus la preotul oraşului,care şi-a dat seama cine i se arăta în mod miraculos fetei.
Au urmat o serie de 18 apariţii,în care Fecioara Maria i-a dat sfaturi şi i-a făcut dezvăluiri tinerei Bernadette. Tot ea a îndemnat-o pe fată să găsească un izvor. Apa lui a fost captată şi,în scurt timp,s-a constatat că are proprietăţi miraculoase.
Tot mai mulţi oameni au început să se adune la Lourdes,unde s-au produs apoi şi numeroase vindecări miraculoase. Primele au avut loc în martie 1858:vindecarea unei femei paralizate (Catherine Latapie) şi a unui bărbat orb (Louis Bouriette).
De atunci,şirul vindecărilor continuă:peretele unei stânci este tapetat cu cârjele şi bastoanele celor care şi-au regăsit aici sănătatea.
Ce spune biserica despre apariţiile Fecioarei
Zece apariţii ale Fecioarei Maria sunt recunoscute oficial de Biserica Romano-Catolică şi alte două-de Biserica Ortodoxă Coptă din Egipt.
Pentru recunoaşterea oficială a unei apariţii a Fecioarei Maria,se evaluează buna-credinţă a persoanei care a avut revelaţia,iar apoi se examinează conţinutul revelaţiei.
Dintre apariţiile recunoscute de către Biserica Catolică,cele de la Fatima (Portugalia) şi de la Lourdes (Franţa) reunesc cei mai mulţi pelerini.