Mama, pe primul loc în topul priorităţilor lui? Recâştigă-ţi poziţia în cuplu!
Partenerul tău nu se poate desprinde de mamă, îi cere sfatul exagerat de des şi în toate aspectele vieţii voastre de cuplu, ba îi dă şi raportul legat de absolut orice? Vezi cum poţi să faci faţă situaţiei!
Poate că, la început, ți s-a părut frumos că iubitul tău are o relație apropiată cu mama lui, că vorbesc des și că se ajută cu ce este nevoie. Însă, pe măsură ce ați înaintat în relație, ai constatat că el discută cu mama lui despre toate deciziile pe care le ia, inclusiv cele asociate cu voi doi, că este mult prea preocupat de ce crede mama lui în legătură cu orice și că ea este mult prea prezentă în viața voastră. Ce e de făcut în această situație?
Dinamicile familiale diferă, în sensul că o situație care poate părea normală într-o familie, în alta poate fi de neconceput. Totuși, atunci când apare codependența între doi membri ai familiei, este o problemă atât pentru cei implicați, cât și pentru cei aflați în relații cu aceștia. Codependența implică de obicei o dorință foarte puternică de aprobare, care poate duce apoi la un comportament de control și manipulare.
Semne că partenerul tău este codependent de mama lui
Încearcă să-i facă pe plac cu orice preț.
Îi este frică să-i spună vreodată „nu‟.
Se simte vinovat că nu petrece mai mult timp cu ea.
Are nevoie constantă de asigurări din partea mamei lui.
Își lasă mama să ia decizii pentru el.
Își spun unul altuia toate secretele.
Sunt prea implicați unul în viața personală și în activitățile celuilalt.
Mama are o permanentă atitudine de victimă.
Cum faci față situației
Dacă simți că viața ta este puternic afectată de relația partenerului cu mama lui și că trebuie să-ți sacrifici fericirea proprie pentru ca el să-și păstreze mama fericită, gândește-te la rece: este ceva cu care poți trăi pe termen lung? Crezi că se va schimba ceva în viitor în ceea ce îi privește? Și, mai important, simți că el dorește să păstreze o relație armonioasă și cu tine, și cu mama lui?
Vezi şi: Îmblânzeşte-ţi soacra în funcţie de zodie!
Apoi, gândește-te dacă partenerul tău își dă seama că există sau nu o problemă în felul în care relaționează cu propria mamă. Este important să îi vorbești despre nemulțumirea ta deschis, cu blândețe, fără să îl judeci sau să îl ataci. Nu vorbi în fraze precum: „Trebuie să faci ceva cu atitudinea asta față de mama ta!‟, ci, mai degrabă, spune ceva de genul: „Simt că faci multe sacrifici pentru mama ta și că fericirea noastră este afectată din acest motiv‟.
Dacă, atunci când îi vorbești despre faptul că ți-ai dori să nu o mai implice pe mama lui în tot ce faceți și să nu îi mai povestească tot ce se întâmplă la voi acasă, observi că poate accepta ideea că acest lucru are un efect negativ asupra vieții voastre de cuplu, îi va fi mai ușor să facă schimbări.
Este important să îi spui concret ce ai avea tu nevoie, pentru că este posibil ca el să nu își dea seama că există o problemă. Poate că nu s-a mai aflat într-o relație pe termen lung sau poate că partenerele anterioare au rupt relația din cauza legăturii nepotrivite cu mama lui fără să îi spună care este motivul real al despărțirii. De exemplu, îi poți spune: „Aș avea nevoie ca deciziile pe care le luăm pentru noi doi să ne implice doar pe noi, nu și alte persoane din familie.‟
Te-ar mai putea interesa: Soacra, o misiune imposibilă? Strategii de supravieţuire garantate
Plan de „reparații‟?
Dacă, însă, partenerul tău consideră că relația cu mama lui este una perfect normală, că nu are de ce să schimbe ceva și că tu ești cea care are o problemă, e bine să accepți că nu te afli în postura de a-l „repara‟.
Multe femei sunt sigure că își pot face partenerul să se schimbe de dragul lor, însă aceste schimbări nu se produc decât dacă acesta înțelege că este ceva în neregulă cu comportamentul său și că ar fi util și pentru el să îl modifice. Dacă un bărbat nu acceptă normalitatea, și anume că iubita ori soția trebuie să se afle în topul priorităților sale, și nu mama, acesta nu va fi capabil de o relație de cuplu sănătoasă.
FOTO: Shutterstock