Cum trăiesc cei care suferă de fobia de cafea, prăjituri sau cadouri
Frica este o emoție naturală în prezența unui pericol, dar fobia este o frică irațională care persistă şi este însoţită de panică. Vezi în ce situaţii bizare sunt puşi cei care suferă de fobii rare!
Temerile de spaţii închise sau prea largi, de păianjeni, șerpi sau furtuni sunt mai cunoscute şi de înţeles. Totuşi, există şi frici total inexplicabile, precum cele de a deschide un cadou (doronofobia), de cafea (cafefobia), de prăjituri (pemafobia) sau de alte alimente, ca legumele (lacanofobia), laptele (galafobia), brânză (turofobia). Pentru unii oameni au efect debilitant asupra vieţii lor anumite alimente şi lucruri banale pentru ceilalţi.
Teama de cafea i-a schimbat viaţa unei britanice
Becky Marks, mamă a doi copii în Cornwall, Marea Britanie, a dobândit o fobie rară, la cafea. Viața ei a fost dată peste cap de cafefobie și nu doar în timpul primelor ore ale zilei. La fel ca toţi cei care suferă de fobii alimentare a încercat să evite să intre în contact cu alimentul care îi provoca fobia sau să se pună într-o situație care poate declanșa fobia. A avut adesea sentimente de anxietate care au dus-o la atacuri de panică cu simptome fizice: transpirație, dificultăți de respirație, greață, dureri de cap, amețeli. Fobia de cafea a devenit atât de severă, încât i-a schimbat relaţia lui Becky Marks cu partenerul ei şi cu copiii.
Totul a început pe când avea 16 ani, după ce și-a pierdut fetița prematură. Bebelușul a trăit doar 10 minute după naștere. Medicul la care a apelat pentru a scăpa de anxietatea cu care rămăsese i-a spus că starea îi este înrăutăţită de cofeină. După acel consult, Marks a ajuns să se învinovăţească şi să-şi spună că a pierdut copilul din cauză că a băut cafea.
Din cauza fobiei nu poate să-și sărute partenerul băutor de cafea. Mai mult, nu-şi sărută copii din cauza fricii de contaminare încrucișată după ce soţul îi sărută. Ea foloseşte doar pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință și mănâncă numai mâncare sigilată şi preparată la microunde. Cu ajutorul psihoterapiei, a reușit să-și dea seama că nu cofeina a provocat pierderea fetiţei ei.
Vezi și: Triskaidekafobia sau frica de numărul 13, bazată pe evenimente biblice şi din mitologia nordică
Teama de a deschide cadouri strică sărbătorile unei familii din Marea Britanie
Doronofobia sau frica de a deschide cadouri îi face pe unii să aibă probleme cu aniversarile și sărbătorile în general. Cei care suferă de doronofobie nu ajung niciodată să experimenteze bucuria primirii unui cadou. Se confruntă adesea cu atacuri de panică severe chiar și dacă pur și simplu se gândesc la o situație în care ar putea fi de așteptat să primească daruri. Aceste atacuri de panică duc la tremur, bufeuri, frisoane și incapacitatea de a vorbi.
Doronofobia a avut un efect incredibil asupra britanicei Sam Das, în vârstă de 31 de ani, și a familiei ei. Pentru ei este foarte greu să celebreze aniversările sau să petreacă sărbătorile de peste an cu bucurie. Fobia ei pare să fi început în urmă cu 10 ani, la o petrecere. Când toţi cei 50 de invitaţi se pregăteau să deschisă cadourile, ea a avut un atac de panică. A primit cadourile pe care şi le dorea, dar inima a început să-i bătă cu rapiditate şi a început să transpire excesiv. Din acel moment, s-a ferit să mai deschidă cadouri în fața cuiva, ci doar când este complet singură.
Vezi și: Cele mai ciudate fobii. E incredibil că se pot manifesta asemenea frici!
Fobia de torturi putea să-i strice ziua nunţii
Alegerea tortului perfect pentru ziua ta nunţii s-a dovedit copleşitoare pentru viitoarea mireasă Rachel Lee din Marea Britanie. A ajuns să se teamă de ziua nunții ei, nu doar din cauza alegerii tortului, ci și pentru că suferă de pemafobie, frica de torturi şi prăjituri în general.
Lee s-a confruntat cu această fobia neobişnuită încă din copilărie, după ce a mâncat o bucată de pandișpan care a făcut-o să se simtă foarte rău. A început să plângă și să tremure atunci când cineva încerca să se apropie de ea cu o prăjitură, dar și când simţea mirosul de prăjitură. Încearcă să evite declanșatorii, așa cum o fac majoritatea celor care suferă de fobii.
FOTO: Shutterstock