De ce prognoza meteo nu se adevereşte mereu. E sigură prognoza pe trei zile?

Câte încredere poți avea în prognoza pe mai multe zile? Un prezentator meteo australian care este şi meteorolog şi oceanograf vorbeşte despre miturile create în timp despre prognoze și în care ai putea avea încredere.

image

Poate ai observat uneori că există prognoze diferite la diverse aplicaţii, cu diverse minime şi maxime, mai ales dacă te uiţi la predicţiile pe termen lung. În funcție de modelul pe care îl folosesc, rezultatele pot varia foarte mult. Atunci, apare întrebarea dacă poţi crede datele privitoare la vremea din săptămânile care urmează. Prezentatorul meteo ABC News, Nate Byrne, are câteva răspunsuri la întrebările despre prognozele meteo.

Care sunt cifrele pe care n-ar trebui să le iei ca sigure

Prognozele care depăşesc următoarele șapte zile n-ar trebui să fie considerate sigure, ci doar orientative. De fapt, orice prognoză care trece de următoarele trei zile devine nesigură și, după o săptămână, e ca şi cum priveşti date fictive, nicidecum reale. Aceasta se datorează unor mici erori ale prognoze, care afectează datele.

Uneori, prognoza nu se împlinește, dar nu pentru că meteorologii n-ar fi pricepuţi, ci pentru că este dificil să obții date precise de fiecare dată. Prognoza începe prin a obține cât mai multe informații posibile despre ceea ce se întâmplă în atmosferă și a le introduce în modele complexe pe computer. Micile modificări sau erori în ipotezele inițiale cu privire la temperatură, viteza și direcția vântului, umiditate pot crește rapid.

Mai multe explicații găsești la: De ce aplicaţiile de pe telefon greşesc câteodată prognozele despre starea vremii

De ce se pot schimba lucrurile atât de mult în timp?

Pentru a răspunde la această nelămurire, prezentatorul meteo a dat exemplul a doi oameni care stau unul lângă altul, fiecare plănuind să meargă înainte zece pași. Dacă unul stă cu fața într-un unghi ușor diferit, nu va fi o distanță prea mare între ei la primul pas şi nici la al treilea, dar până la al zecelea, vor fi depărtați. De aceea, o inexactitate nesemnificativă la început poate duce la o mare diferență în timp.

Vezi și: Locurile în care NU trebuie să te adăpostești de furtună

Meteorologii evaluează o mulțime de modele diferite și le cântăresc rezultatele în funcție de precizia lor recentă. În general, se ajunge la o imagine precisă a ceea ce urmează să se întâmple, dar este nevoie de prognoză umană acolo unde computerele greșesc de obicei, cum ar fi în jurul munților și văilor sau când vremea devine severă.



Recente

Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg
shutterstock 2174482595 jpg
golden globe jpg
shutterstock 2256593667 jpg
shutterstock 2399530387 jpg
shutterstock 733250065 jpg
Coperta revista Click! pentru femei Nr  1 2025 jpeg
Semnatura numerologica anului 2025  Sursa foto Shutterstock jpeg
Cine a inventat artificiile  Sursa foto shutterstock 2546955885 jpg
Traditii de Revelion in lume  Sursa foto shutterstock 2525980279 jpg
bărbat și femeie  foto   Shutterstock jpg