Semne că ești mămica enervantă de la școală. Ce greșești în prima zi

A început școala și atât elevii, cât și părinții s-au pregătit pentru marele eveniment din viața lor. Însă tu, ca în fiecare an, exagerezi cu gesturile și cuvintele chiar în fața celorlalți părinți și profesori.

image

Gata vacanța de vară! Astăzi sună clopoțelul și toți elevii intră în clase, își cunosc noii profesori și primesc orarul și manualele pe care vor învăța tot anul școlar. Iar părinții au, de cele mai multe ori, emoții mai mari decât copiii.

Elevii de-abia așteaptă să se reîntâlnească cu colegii lor, să schimbe impresii și să vorbească despre ce au făcut cât timp nu s-au văzut, pe timpul verii. Profesorii și învățătorii sunt deja pregătitți să-I aștepte pe cei mici și pe cei mai la clase și să înceapă un nou an școlar cu provocări, dar și satisfacții binevenite.

Pe lângă toate aceste aspecte, mai sunt și mici detalii mai puțin plăcute care se întâmplă în fiecare toamnă. Copiii trebuie să se trezească din nou mai devreme, pentru a merge la școală sau ca să-și facă lecțiile, apar discuțiile despre uniformă sau ce e potrivit și ce nu se cade să poarte cei mici la școală, și nogocierile despre ora de culcare devin un adevărat coșmar pentru fiecare părinte.

Ca părinte, îți dorești ca cel mic să fie pregătit azi și în restul anului școlar din toate punctele de vedere – cu toate rechizitele cumpărate, un ghiozdan nou-nouț, proaspăt tuns și cu uniforma călcată. Însă mai sunt și alte aspecte de care tu, ca mămică, ai ținut cont – ca odorul tău să fie pregătit din punct de vedere emoțional în prima zi de școală, când începe un nou capitol în viața lui.

Pe tot cursul anului școlar, cel mic va trebui să se descurce singur cu colegii mai mari care practică un bullying înfricoșător, va trebui să fie atent la clasă și receptiv, pentru a asimila toate cunoștințele noi și-a face față cu brio testelor și provocărilor. Iar tu le știi pe toate aceasta azi mai mult ca niciodată!

Stai cu buchetul de flori în mână la poarta școlii și ai emoții cât carul. Fără să vrei, devii acea mămică la care se uită toată lumea și despre care șoptește pe la colțurile școlii. Vorbești tare cu copilul tău, îi strigi peste tot careul de copii să-și aranjeze uniforma, să-și scoată ochii din telefon și să fie atent la învățătoare sau dirigintă.

Mai mult, încerci să pătrunzi prin mulțimea de părinți ca să ajungi în față și să auzi tu tot. îl pui pe bietul copil să care un ghiozdan inutil de greu în prima zi de școală, când nu se fac materii, ci doar se întâlnesc toți și se dă orarul elevilor. În plus, încerci să tot atragi atenția învățătoarei sau dirigintei ca să vorbească cu tine mai mult decât cu oricine altcineva.

Cum-necum, ai devenit un coșmar de părinte în prima zi de școală! Tot ce trebuie să faci e să-ți temperezi puțin emoțiile, mai ales pentru copilul tău, care trebuie să știe din partea ta că începe o nouă etapă din viața lui, dar nu e deloc înfricoșătoare, dimpotrivă, îi poate deschide celui mic noi universuri, îl poate apropia de alți colegi și forma prietenii pe viață.

foto - Shutterstock



Recente