Testul pe care Trump l-a trecut cu brio. Psiholog: „E ca şi cum v-aţi lăuda că v-aţi legat şireturile azi-dimineaţă”

3 shutterstock 1157861293 jpg jpeg

Medicul care a creat un test foarte cunoscut şi care depistează semnele precoce ale demenţei şi ale bolii Alzheimer, spune că întrebarea referitoare la starea mentală este „una pertinentă” în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, mai ales că există candidaţi cu vârsta peste 70 de ani. Donald Trump a trecut testul cu brio, însă acest lucru i-a atras mai multe critici deoarece pare să fie foarte uşor de făcut.

Dr. Ziad Nasreddine a dezvoltat în 1996 testul Montreal Cognitive Assessment (MoCA), care este un examen de 10 minute, de obicei, efectuat cu pix şi hârtie care măsoară punctele forte ale diferitelor zone ale creierului legate de domenii cognitive, cum ar fi memoria pe termen scurt, conştientizarea spaţială şi alte aspecte, scrie Market Watch

De altfel, Clinica şi Institutul MoCA au fost asaltate de apeluri şi e-mailuri de când preşedintele Donald Trump s-a lăudat într-un interviu telefonic pentru Fox News că a trecut recent testul cognitiv. Trump a mai spus că personalul medical a fost „foarte surprins” de cât de bine s-a descurcat. 

„Au spus <<Este un lucru incredibil. Rareori cineva face ceea ce tocmai ai făcut>>”, a povestit Trump în interviu. 

În timp ce Casa Albă nu a lansat niciun amănunt despre asta, preşedintele, de fapt, a susţinut examenul MoCA în 2018, obţinând un scor de 30 de puncte. Mai mult decât atât, în timpul celui de-al doilea interviu pentru Fox News, jurnalistul i-a spus preşedintelui că MoCA nu este „cel mai greu test” şi chiar a postat o imagine grafică cu una dintre întrebări, reprezentând nişte animale. Trump a răspuns contestându-l pe presupusul său (candidat) rival, democratul Joe Biden, şi provocându-l să „ia un test chiar acum”. Ba mai mult, Trump a spus că întrebările testului devin mai grele pe parcurs. 

„Acesta nu este un test IQ. Se presupune că testul ajută medicii să detecteze semne precoce ale Alzheimerului şi a devenit foarte popular deoarece este un test scurt şi la obiect”, a precizat dr. Nasreddine. 

Specialistul a explicat că fiecare întrebare este legată de o parte diferită a creierului. El a refuzat să partajeze o pagină de probă deoarece el şi colegii săi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că testul nu mai poate fi la fel, iar asta pentru că prea multe elemente au fost partajate online. De fapt, se precizează pe site că „este interzis să se publice testul MoCA şi / sau instrucţiuni şi / sau un link care duce la acestea în articole de ziare şi reviste sau în online”. 

Prima dată, orice persoană care ia parte la examen trebuie să deseneze un ceas analogic, inclusiv cifrele pentru fiecare oră şi apoi să deseneze limbile setate la o anumită oră.

shutterstock 1475633198 jpg jpeg

De asemenea, trebuie să explice asemănările dintre două obiecte, cum ar fi un ceas şi o riglă ori să identifice o serie de animale cunoscute. 

Într-una din sarcinile mai dificile, persoanei i se vor da cinci cuvinte de reţinut la începutul examenului şi i se va cere apoi să şi le reamintească cinci sau 10 minute mai târziu. 

„Aceasta este cea mai dificilă parte a testului pentru cineva care are deficienţe cognitive”, a spus Nasreddine.

Rezultatele slabe ale examenului nu înseamnă automat că cineva are semne precoce ale bolii Alzheimer sau o altă formă de demenţă. 

„Un medic certificat trebuie să interpreteze rezultatele, în conformitate cu modelul de depreciere, vârsta pacientului, în funcţie de ce medicamente ia, dificultăţi de somn, anxietate şi alte aspecte care îi poate afecta concentraţia şi performanţa la test", a spus Nasreddine. 

Odată ce se va face testul, medicii vor discuta rezultatele şi vor determina dacă pacientul ar trebui să ia din nou testul în două luni sau dacă există dovezi cum că ar fi nevoie de mai multe investigaţii. 

Un scor normal este 27 de puncte din 30. Sunt şi critici care „ridiculizează testul” şi „spun că este un test de grădiniţă pentru copiii de cinci ani, făcându-l să pară prea simplu şi prea uşor”.

„Sunt psiholog. Am administrat acest test (MOCA) de sute, dacă nu chiar de mii de ori. Permiteţi-mi să vă spun, faptul că vă lăudaţi în ceea ce priveşte obţinerea acestui test este ca şi cum v-aţi lăuda că v-aţi încheiat şireturile azi-dimineaţă”, a scris cineva pe contul său de Twitter.

I'm a psychologist. I've administered this test (the MOCA) hundreds, if not thousands of times. Let me tell you, bragging about acing this test is the equivalent of bragging that you tied your own shoes this morning. https://t.co/ldzfcq9RGk — chuuch (@ch000ch) July 19, 2020

I'm a psychologist. I've administered this test (the MOCA) hundreds, if not thousands of times. Let me tell you, bragging about acing this test is the equivalent of bragging that you tied your own shoes this morning. https://t.co/ldzfcq9RGk

„Ar trebui să fie uşor pentru cineva care nu are deficienţe cognitive”, a explicat doctorul. 

FOTO Shutterstock.com / 2018 



Recente

Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bündchen  foto   Instagram jpg
copil cu cățel  foto   Shutterstock jpg
Adele  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2350240975 jpg
atelier 3 jpg
Shirley MacLaine  foto   Shutterstock jpg
celine dion  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2340695877 jpg
WhatsApp Image 2024 10 22 at 14 28 59 jpeg
Michelle Visage  foto   Shutterstock jpg
David Beckham, Victoria Beckham  foto   Shuuterstock, Instagram jpg
shutterstock 1442475113 jpg
5 nicole kidman shutterstock 1038854833 jpg jpeg
3 zodii ai caror nativi isi gasesc scopul in viata pe 22 octombrie  Sursa foto shutterstock 2325199857 jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
Eva Mendes  sursa   Shutterstock jpg
422084653 967484971406469 662969920043316211 n jpg
shutterstock 475653883 jpg
Pamela Anderson  foto   Shutterstock jpg