Ginsengul siberian protejează organismul împotriva stresului şi a oboselii

3 ginseng 3404958 1920 jpg jpeg

Ginsengul siberian, sub formă de ceai sau de capsule, creşte nivelul energetic, reduce starea de oboseală, îmbunătăţind capacitatea de concentrare şi de memorare. Acesta nu este însă singurul beneficiu al acestei plante.

Planta a intrat în atenţia oamenilor de ştiinţă în urma primelor expediţii în Taigaua rusească. Atunci s-a observat că urşii, căprioarele şi alte animale consumau regulat ginseng siberian.

Acesta este amintit şi în istoria Chinei, prima menţiune despre utilizarea arbustului înţepător fiind notată acum 2000 de ani în urmă. Oamenii de ştiinţă au descoperit că rădăcina plantei conţine şapte substanţe active, numite ginsenozide, care au efecte antiinflamatoare, antiulceroase şi hipotensive, drep pentru care este un remediu foarte util în stimularea imunităţii. Arbustul s-a dovedit a fi o sursă valoroasă de uleiuri esenţiale, răşini, grăsimi vegetale şi vitamine (predominant vitamina C şi caroten).

Aliat împotriva oboselii

Ginsengul siberian funcţionează ca un stimulent natural al rezistenţei la efort fizic şi mental. El conţine compuşi care întăresc organismul, ceea ce împiedică apariţia oboselii. Este folosit adesea de atleţi ca sursă rapidă şi eficientă de tonus muscular, pentru creşterea concentrării şi vitezei de reacţie. De asemenea, este indicat persoanelor ce lucrează în medii cu temperaturi extrem de scăzute sau ridicate.

Îmbunătăţeşte funcţia cognitivă

Creierul este ca o maşinărie care consumă o cantitate importantă de energie. Pentru a-l menţine sănătos, este nevoie să urmăm un regim echilibrat, bogat în fructe şi legume proaspete, care să abunde în antioxidanţi. Aceştia au un rol excepţional în prevenirea deteriorării neuronilor. În perioade de efort fizic sau intelectual accentuate, pe lângă alimentaţie, putem să utilizăm suplimente pe bază de ginseng siberian.Fiind bogat în antioxidanţi, stimulează fluxul sangvin către creier. Astfel, contribuie la îmbunătăţirea memoriei, concentrării şi gândirii.

Mai citeşte şi: Ceaiuri benefice pentru sistemul respirator

Combate procesul de îmbătrânire

Ginsengul siberian contribuie la neutralizarea efectelor radicalilor liberi, întârziind procesele de îmbătrânire celulară. Stimulează procesele metabolice şi ajută la eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, susţine o viaţă sexuală normală.

Acţiune anticancerigenă

Ginsengul siberian a intrat în atenţia specialiştilor datorită efectelor sale de inhibare a dezvoltării celulelor canceroase prin conţinutul ridicat de saponine. Mai mult, datorită efectului antioxidant, are rol preventiv în dezvoltarea celulelor canceroase. S-a stabilit că ginsengul siberian ajută la refacerea organismului după procedurile de chimioterapie şi radioterapie. 

Mai citeşte şi: De ce este oxidul nitric atât de important în menţinerea sănătăţii

Luptă cu infecţiile

Ginseng siberian combate infecţiile respiratorii. Ca stimulent imunitar, rădăcina plantei poate reduce durata şi severitatea unor boli infecţioase precum gripa, pneumonia şi angina. Cu toate acestea, trebuie să fim atenţi la doza pe care o administrăm dacă vrem să ne bucuram de beneficiile ginsengului. Este indicat să alegem o sursă de încredere (BIO) şi să respectăm indicaţiile şi recomandările de administrare de pe ambalaj. De asemenea, în fucţie de problema de sănătate pe care o avem, cel mai indicat este să cerem sfatul unui medic.

Sursa foto: flickr.com