5 ingrediente active pe care trebuie să le incluzi în dieta ta

Natura abundă în resurse care pot contribui semnificativ la menținerea unei stări de sănătate optime.

image

De-a lungul istoriei, oamenii au descoperit și utilizat diferite plante și ingrediente naturale pentru a gestiona diverse probleme de sănătate. De exemplu, în cazul circulației, se recomandă utilizarea extractului de Ginkgo biloba, care a devenit cunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului circulator, contribuind la îmbunătățirea fluxului sangvin și a oxigenării țesuturilor.

În acest articol vom vorbi despre câteva ingrediente naturale pe care ar fi bine să le incluzi în dieta ta, însă dacă vrei să afli mai multe, consultă această listă.

  1. Armurariul (pentru ficat)

Un ingredient natural foarte valoros este armurariu (Silybum marianum), din care se extrage substanța activă numită silimarină. Este apreciată pentru proprietățile sale antivirale, antioxidante, dar mai ales pentru cele hepatoprotectoare. Aceasta susține sănătatea ficatului, ajută la detoxifierea organismului și la regenerarea celulelor hepatice. Prin urmare, includerea armurariului în dieta zilnică poate fi benefică pentru menținerea unui ficat sănătos.

Anghinarea (pentru digestie)

Anghinarea (Cyanara scolymus) este o altă plantă cu multiple beneficii pentru sănătatea umană. Aceasta susține secreția biliară și facilitează digestia, fiind și o sursă bogată în fibre (care reglează și nivelul de zahăr din sânge). Mai mult, reduce riscul de cancer intestinal, îmbunătățește funcția hepatică și reduce colesterolul „rău” (LDL).

Guarana (pentru energie)

Este bogată în guaranină, un compus identic cu cafeina, dar și alți compuși activi precum teobromina și teofilina. Aceasta poate oferi un impuls de energie, îmbunătățește vigilența și concentrarea și este adesea utilizată de sportivi pentru a preveni oboseala (consumată sub formă de supliment alimentar și nu numai). Pe lângă efectele sale pentru performanța fizică, guarana conține antioxidanți care contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. De asemenea, conform Healthline, guarana are proprietăți care ajută la pierderea în greutate, întrucât stimulează metabolismul.

Măceșele (pentru imunitate)

Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C, antioxidanți și fibre. Aceste fructe roșii mici sprijină sistemul imunitar, contribuie la prevenirea infecțiilor și nu numai. Sunt o resursă bogată în antioxidanți, ceea ce înseamnă că au proprietăți anti-îmbătrânire și previn bolile de inimă.

Turmericul (antiinflamator)

Turmericul are un compus activ numit curcumina, cu proprietăți antiinflamatorii puternice și antioxidante. Acest condiment a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea inflamației, susținerea sănătății articulațiilor și îmbunătățirea funcțiilor cognitive, precum memoria. De asemenea, este anticancerigen și se recomandă ca tratament adjuvant inclusiv în cazul depresiei.

Chiar dacă poate nu întâmpini probleme specifice legate de ficat, digestie sau imunitate, introducerea acestor ingrediente naturale în dieta ta poate fi benefică pentru menținerea unei stări generale de sănătate. Consultă-te întotdeauna cu medicul tău înainte de a face schimbări semnificative în dieta ta, deoarece recomandările pot varia în funcție de starea ta de sănătate individuală. Medicul îți poate oferi sfaturi personalizate și ghidare în privința utilizării acestor ingrediente naturale. În acest fel, poți lua decizii informate și sănătoase, adaptate nevoilor tale specifice.

Sursa foto: Shutterstock