6 paşi care previn paradontoza

1 shutterstock 345205628 jpg jpeg

Îţi place să muşti dintr-un măr? Savurezi alunele prăjite? Dar deserturile crocante cu zahăr ars? Pentru a te bucura de asemenea delicii trebuie să ai grijă, în primul rând, de dinţii tăi. Altfel, nu doar că te vei confrunta cu probleme precum cariile, ci şi cu afecţiuni mult mai grave, ca paradontoza care te lasă fără niciun dinte în gură.

Paradontoza este o afecţiune cronică a gingiei, de tip inflamator. Aceasta apare la nivelul ţesuturilor de susţinere a dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal şi os alveolar. Lăsată netratată, afecţiunea poate duce la pierderea dinţilor prin distrugerea ţesutul moale şi a osului care susţine dinţii.

În prima fază a bolii apare inflamaţia gingiilor, adică gingivita, cauzată de bacterii. Aceasta se manifestă prin modificarea consistenţei gingiei - devine moale, şi a culorii - spre roşu-violet. În timp, gingia se desprinde de pe dinţi, apar dureri, senzaţie de prurit, iar gingiile sângerează uşor, chiar şi la periaj cu pariuţă cu păr moale.

Treptat boala evoluează spre structurile profunde, gingia începe să se retragă de pe dinţi, antrenând apoi şi osul alveolar şi apar pungile parodontale. În final, dinţii sunt expulzaţi, unul după altul.

Paradontoza poate fi tratată dar, cu cât boala este mai avansată cu atât tratamentul este mai complex şi mai costisitor. Prevenţia, pe de altă parte, este mult mai uşoară, mai ieftină şi mai nedureroasă. Dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie dentară şi implantologie, îţi arată cum poţi preveni paradontoza în şase paşi.

1. Igienizare periodică

Vizita la medicul stomatolog o dată la şase luni este o operaţiune obligatorie. Chiar dacă acasă îţi asiguri o igienă orală ca la carte, cu tehnologie de ultima generaţie, detartrajul şi periajul profesional periodic sunt absolut necesare. Explicaţia? Există  foarte multe nişe de retenţie în care periuţa nu e suficient de eficientă, locuri unde se acumulează tartru şi placă bacteriană.

2. Aţa dentară

Aţa dentară nu trebuie să lipsească din rutina zilnică de îngrijire. Este uşor de folosit, oriunde şi oricând. Chiar şi în vacanţă. Până ajungeţi la ora periajului, se poate face o igiena sumară cu aţă dentară şi clătit cu apă de gură după fiecare masă. De asemenea, este bine să folosiţi aţa dentară dimineaţa şi seara, înainte de periaj.

Citeşte şi: Ce este homeostazia şi de ce avem nevoie de ea

3. Duşul bucal

Numit şi irigator bucal, dispozitivul curăţă dinţii cu un mic jet de apă. Este eficient, asigurând o igienă dentară fără a degrada smalţul sau a afecta sănătatea gingiilor. Deşi apărut pe piaţă de doar câţiva ani, duşul bucal este la mare modă. Deşi reuşeşte să cureţe impurităţile la care nici peria de dinţi, nici aţa dentară nu au acces, irigatorul nu înlocuieşte periajul. Periuţa de dinţi este sfântă şi nu poate fi substituită de nimic!

4. Clătitul gurii

În igiena zilnică a gurii trebuie să intre şi clătitul cu apă de gură medicamentoasă! Nu irosiţi, însă, banii pe ape cosmetice, care doar schimbă gustul într-unul mai proaspăt. Aveţi nevoie de o apă de gură care elimină eficient microbii.

Citeşte şi: Spune-mi cum îţi curge nasul, ca să-ţi spun ce să faci

5. Masajul gingiei

Un truc mai puţin cunoscut este masajul gingiei. Faceţi acest lucru cu vârful unui deget umezit cu sare sau cu bicarbonat. Acest gest îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi asigură un aport crescut de factori de apărare în zona respectivă.

6. Alegerea periuţei

O gingie sănătoasă are nevoie de o periuţă de dinţi moale. Deşi în mod teoretic am putea simţi că periuţele dure curăţă mai eficient, lucrurile stau exact invers! Ele fac deseori leziuni ale smalţului dintelui.