3 practici pe care le po╚Ťi adopta pentru o buc─ât─ârie sustenabil─â

Statisticile întocmite de Parlamentul European scot la iveală o realitate sumbră: România se clasează pe un loc fruntaș când vine vorba despre risipa alimentară, cu aproape șase mii de tone de mâncare aruncate zilnic.

image

Aceast─â practic─â afecteaz─â, ├«n egal─â m─âsur─â, at├ót situa╚Ťia financiar─â a familiei, c├ót ╚Öi s─ân─âtatea mediului ├«nconjur─âtor. Tenta╚Ťia de a cump─âra m├óncare ├«n exces, folosirea obiectelor din plastic ╚Öi reciclarea sc─âzut─â afecteaz─â calitatea stilului de via╚Ť─â, ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, contribuie la poluarea aerului, intensific├ónd efectele ├«nc─âlzirii globale. Un raport mondial efectuat de Greenpeace claseaz─â Rom├ónia pe locul 15 ├«n clasamentul celor mai poluate ╚Ť─âri, ├«n timp ce ora╚Öul Bucure╚Öti ocup─â locul 51.

Schimbarea ├«ncepe cu pa╚Öi mici ╚Öi lucruri m─ârunte. Chiar dac─â protejarea biodiversit─â╚Ťii sau prevenirea polu─ârii aerului par ni╚Öte ac╚Ťiuni complicate, putem ├«ncepe prin modificarea obiceiurilor zilnice chiar din interiorul casei. ├Äntr-o perioad─â ├«n care fenomenul eco friendly este intens promovat pe majoritatea platformelor sociale, avem la ├«ndem├ón─â o varietate de op╚Ťiuni privind stabilirea unor ini╚Ťiative sustenabile. De la reciclare p├ón─â la folosirea unor ustensile confec╚Ťionate din materiale biodegradabile ╚Öi renun╚Ťarea la plastic, iat─â c├óteva practici inedite care te vor ajuta s─â transformi buc─ât─âria ├«ntr-un mediu prietenos cu natura.

Redu consumul de ap─â din buc─ât─ârie

Folosit─â ├«n majoritatea proceselor de produc╚Ťie, apa constituie o resurs─â vital─â, utilizat─â ├«n dou─â moduri:

ÔŚĆ       Direct: atunci c├ónd folosim apa pentru a ne sp─âla, a cur─â╚Ť─â zonele murdare din cas─â, la prepararea m├ónc─ârii sau c├ónd folosim aparatura electrocasnic─â;

ÔŚĆ       Indirect: ├«n cadrul diverselor industrii, precum agricultura, apa este folosit─â pentru udarea legumelor ╚Öi a fructelor, cu scopul de a fi date spre consum.

Dac─â ├«n cazul al doilea nu putem interveni, suntem r─âspunz─âtori s─â adopt─âm un comportament responsabil. Concret, ├«ncepe prin verificarea instala╚Ťiilor sanitare, repar─â scurgerile defecte ╚Öi asigur─â-te de faptul c─â bateria chiuvetei din bucatarie este conceput─â pentru a utiliza un debit sc─âzut de ap─â.

Mizeaz─â pe aparate electrocasnice performante

Tehnologia continu─â s─â evolueze ╚Öi ne surprinde constant cu noi gadgeturi, care s─â ne ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â stilul de via╚Ť─â ╚Öi s─â ne ajute la reducerea cheltuielilor zilnice. Astfel, o ma╚Öin─â de sp─âlat vase se ├«ncadreaz─â ├«n categoria electrocasnicelor recomandate fiec─ârei locuin╚Ťe, datorit─â consumului redus de ap─â ╚Öi energie electric─â, plus economisirea timpului dedicat igieniz─ârii veselei.

├Än timpul fiec─ârui ciclu de cur─â╚Ťare, o ma╚Öin─â de sp─âlat vase folose╚Öte, ├«n medie, aproximativ 14 litri de ap─â, ├«n timp ce sp─âlatul veselei ├«n mod clasic dubleaz─â consumul. Desigur, pute╚Ťi controla volumul de ap─â folosit de ma╚Öina de sp─âlat, prin ├«nc─ârcare complet─â a cuvei cu vase ╚Öi alegerea unor programe adecvate gradului de murd─ârie.

Refolosește și reciclează

Termenul de ÔÇ×reciclareÔÇŁ este des asociat cu materialele din h├órtie, plastic sau sticl─â, ├«ns─â, fenomenul de reciclare a m├ónc─ârii devine din ce ├«n ce mai popular. Prin reciclarea m├ónc─ârii, evi╚Ťi risipa alimentar─â, ai ocazia s─â aju╚Ťi persoane nevoia╚Öe sau chiar s─â economise╚Öti sume de bani semnificative. Spre exemplu, dac─â ai ├«n frigider m├óncare pe care nu vrei s─â o consumi, cerceteaz─â zona ├«n care locuie╚Öti, spre g─âsirea unui centru de ajutor social sau a unui ad─âpost. C├ónd resturile de carne de la un gr─âtar stau mai mult de o zi ├«n frigider, le po╚Ťi integra ├«ntr-un sos cu legume.

De asemenea, chiar dac─â ustensilele de lucru folosite ├«n buc─ât─ârie sunt fabricate din plastic, ├«ncearc─â mereu s─â le g─âse╚Öti o nou─â ├«ntrebuin╚Ťare, p├ón─â c├ónd nivelul de uzur─â a atins punctul maxim. Evit─â risipa ╚Öi adopt─â un comportament responsabil fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor!

Surs─â foto: ShutterstockRecente

ochi   eye g99a89cea9 1280 jpg
Dulciuri  jpg
FotoJet jpg
Pete pe covor jpg
inghetata de coacaze rosii jpeg
Masina de spalat vase   jpg
namol shutterstock 1406759780 jpg
clickpentrufemei christopher campbell TWk2LLeTn U unsplash jpg
Sampon jpg
280125393 316326777320979 1522983668319643197 n jpg
flori de papadie   shutterstock 1767203855 jpg
papa shutterstock 758935006 jpg
fata rochie shutterstock 735265837 jpg
Ursula Corbero   shutterstock 1460200838 jpg
Par rar jpg
remodelare corporala jpg
hipnoza shutterstock 1702252621 jpg
Perna  jpg
5 lucruri interesante despre cânepă jpeg