3 practici pe care le poți adopta pentru o bucătărie sustenabilă

Statisticile întocmite de Parlamentul European scot la iveală o realitate sumbră: România se clasează pe un loc fruntaș când vine vorba despre risipa alimentară, cu aproape șase mii de tone de mâncare aruncate zilnic.

image

Această practică afectează, în egală măsură, atât situația financiară a familiei, cât și sănătatea mediului înconjurător. Tentația de a cumpăra mâncare în exces, folosirea obiectelor din plastic și reciclarea scăzută afectează calitatea stilului de viață, și, în același timp, contribuie la poluarea aerului, intensificând efectele încălzirii globale. Un raport mondial efectuat de Greenpeace clasează România pe locul 15 în clasamentul celor mai poluate țări, în timp ce orașul București ocupă locul 51.

Schimbarea începe cu pași mici și lucruri mărunte. Chiar dacă protejarea biodiversității sau prevenirea poluării aerului par niște acțiuni complicate, putem începe prin modificarea obiceiurilor zilnice chiar din interiorul casei. Într-o perioadă în care fenomenul eco friendly este intens promovat pe majoritatea platformelor sociale, avem la îndemână o varietate de opțiuni privind stabilirea unor inițiative sustenabile. De la reciclare până la folosirea unor ustensile confecționate din materiale biodegradabile și renunțarea la plastic, iată câteva practici inedite care te vor ajuta să transformi bucătăria într-un mediu prietenos cu natura.

Redu consumul de apă din bucătărie

Folosită în majoritatea proceselor de producție, apa constituie o resursă vitală, utilizată în două moduri:

●       Direct: atunci când folosim apa pentru a ne spăla, a curăță zonele murdare din casă, la prepararea mâncării sau când folosim aparatura electrocasnică;

●       Indirect: în cadrul diverselor industrii, precum agricultura, apa este folosită pentru udarea legumelor și a fructelor, cu scopul de a fi date spre consum.

Dacă în cazul al doilea nu putem interveni, suntem răspunzători să adoptăm un comportament responsabil. Concret, începe prin verificarea instalațiilor sanitare, repară scurgerile defecte și asigură-te de faptul că bateria chiuvetei din bucatarie este concepută pentru a utiliza un debit scăzut de apă.

Mizează pe aparate electrocasnice performante

Tehnologia continuă să evolueze și ne surprinde constant cu noi gadgeturi, care să ne îmbunătățească stilul de viață și să ne ajute la reducerea cheltuielilor zilnice. Astfel, o mașină de spălat vase se încadrează în categoria electrocasnicelor recomandate fiecărei locuințe, datorită consumului redus de apă și energie electrică, plus economisirea timpului dedicat igienizării veselei.

În timpul fiecărui ciclu de curățare, o mașină de spălat vase folosește, în medie, aproximativ 14 litri de apă, în timp ce spălatul veselei în mod clasic dublează consumul. Desigur, puteți controla volumul de apă folosit de mașina de spălat, prin încărcare completă a cuvei cu vase și alegerea unor programe adecvate gradului de murdărie.

Refolosește și reciclează

Termenul de „reciclare” este des asociat cu materialele din hârtie, plastic sau sticlă, însă, fenomenul de reciclare a mâncării devine din ce în ce mai popular. Prin reciclarea mâncării, eviți risipa alimentară, ai ocazia să ajuți persoane nevoiașe sau chiar să economisești sume de bani semnificative. Spre exemplu, dacă ai în frigider mâncare pe care nu vrei să o consumi, cercetează zona în care locuiești, spre găsirea unui centru de ajutor social sau a unui adăpost. Când resturile de carne de la un grătar stau mai mult de o zi în frigider, le poți integra într-un sos cu legume.

De asemenea, chiar dacă ustensilele de lucru folosite în bucătărie sunt fabricate din plastic, încearcă mereu să le găsești o nouă întrebuințare, până când nivelul de uzură a atins punctul maxim. Evită risipa și adoptă un comportament responsabil față de mediul înconjurător!

Sursă foto: Shutterstock



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg