3 greşeli pe care le faci mereu când speli vasele!

Spălatul vaselor este o corvoadă pentru mulţi. Cum este una dintre cele mai de temut sarcini, avem tendința să ne grăbim și să facem greșeli. Aceste greșeli pot fi relativ inofensive, dar uneori pot provoca răspândirea microbilor, fără a duce la rezultate bune privind curăţarea vaselor. 

1 detergent vase jpg jpeg

Bucătăriile pot fi locurile în care se dezvoltă cele mai multe bacterii din cauza umidităţii. O modalitate ușoară de a minimiza acest proces este să eviţi tot ceea ce favorizează înmulţirea germenilor.

Dacă nu ai o maşină de spălat, cu siguranţă ai un teanc mare de vase de spălat manual la finalul zilei. S-ar putea să fii surprins să afli că alegerea unui burete spre deosebire de o perie de vase poate avea un impact extraordinar asupra cantității de bacterii din bucătărie. De fapt, folosirea unui burete în locul unei perii pentru vase este greșeala cea mai mare pe care o faci când speli vasele, dar nu este singura.

Foloseşti un burete de vase până se uzează

Este posibil să ai o bombă de germeni chiar pe marginea chiuvetei: buretele de vase. Bureții de vase pot conține mii de bacterii precum E. coli și Salmonella în acele crăpături care sunt atât de eficiente în îndepărtarea murdăriei de pe vase.

Renunță la buretele tău viu colorat și optează pentru o perie. Un studiu realizat în anul 2021, publicat în Jurnalul Internațional de Microbiologie Alimentară, a concluzionat că periile pentru vase sunt o opțiune mai bună.

Studiul a arătat că periile aveau cel mai mic număr de bacterii, ceea ce se datorează capacității lor de a se usca rapid și de a absorbi mai puțină apă decât bureții. Între timp, studiul a remarcat că timpul de uscare mai lung al unui burete și condițiile de menţinere a umedităţii ar putea ajuta la dezvoltarea de bacterii ca Salmonella.

Vezi şi: Trucuri pentru spălatul vaselor

Poate părea o schimbare minoră, dar trecerea la o perie de vase duce la reducerea expunerii la bacterii dăunătoare. O altă măsură este să-ţi cureţi frecvent peria de vase sau buretele. Cele trei metode cele mai eficiente pentru curățarea acestor instrumente sunt: înmuierea în clor, curățarea în mașina de spălat vase și fierberea. Niciuna dintre acestea nu va elimina complet bacteriile, dar le vor reduce și vor extinde perioada de utilizare a periei sau buretelui.

Pont

Dacă te împaci bine cu varianta de curăţare a vaselor cu un burete, obişnuieşte-te să-l schimbi cât mai des, dacă se poate săptămânal, nu atunci când se uzează foarte mult!

Prea multă spumă

Chiuveta ta arată ca o baie cu spumă luxoasă când speli vasele? Înseamnă că folosești prea mult detergent de vase. Pur și simplu nu este nevoie de multă spumă pentru a le curăța. Foloseşte o cantitate mică de detergent, inclusiv la maşina de spălat vase. Detergentul în exces poate lăsa urme pe vase.

Evită-l pe cel cu înălbitor, triclosan sau alte antiseptice dure, deoarece acestea contribuie la crearea de superbacterii rezistente la medicamente. Detergentul simplu de vase și apa fierbinte sunt suficiente.

Nu cureţi şi chiuveta

Dacă nu-ţi cureţi şi chiuveta, nu vei scoate vase curate din aceasta. Chiuveta de bucătărie conține de obicei de 100.000 de ori mai mulți microbi decât baia şi chiar toaleta. De aceea, este necesra să-ţi cureţi şi chiuveta de bucătărie zilnic. Foloseşte oțet și bicarbonat de sodiu sau oțet și sare

Vezi şi: Cine este femeia care a inventat maşina de spălat vase automată?

Şi mașina de spălat vase trebuie curăţată. Căldura și umiditatea creează un mediu perfect pentru formare de mucegai și de dezvoltare a bacteriilor dăunătoare. Dacă prinde un miros neplăcut, trebuie curățată. Toarnă o ceașcă de oțet, una de bicarbonat de sodiu și porneşte un ciclu de spălare.