Animalele de companie pot suferi de depresie?
Toamna şi iarna, când soarele e mai scump la vedere, tindem să devenim depresivi, astenici, cu alte cuvinte să avem o dispoziţie mai proastă. Ştim asta despre noi, dar oare animalele noastre de companie tind să ne preia din stare?
Se pare că da. Medicii veterinari au ajuns la concluzia că pisicile şi câinii experimentează iarna ceea ce se numeşte tulburare sezonieră.
Cum se manifestă?
La fel ca la oameni, tulburarea se manifestă printr-o stare apatică, letargică, de oboseală fizică. De exemplu, mai mulţi proprietari de câini spun că patrupezii lor sunt mai puţin entuziasmaţi când îi văd venind acasă. În cazul pisicilor, orele în care acestea sunt foarte active se schimbă. iarna.
Şi nu mai e nicio urmă de îndoială că stările depresive sunt cauzate de vremea de afară.
De exemplu, un studiu a arătat că doar 2% dintre locuitorii din Florida au sindromul tulburării sezoniere, comparativ cu procentul de 10% al locuitorilor din New Hampshire, loc unde iarna îşi intră în drepturi câteva luni bune.
De asemenea, şi în privinţa animalelor de companie, vremea de afară are un impact asupra comportamentului lor. 40% dintre americanii care deţin un câine au spus că aceştia sunt mai trişti şi mai puţin activi iarna.
Faptul că ziua este mai scurtă, afară e înnorat şi frig are un impact vizibil chiar şi asupra animalelor.
Unii oameni de ştiinţă ne spun însă că propriul nostru comportament este cauza apatiei animalelor de companie. Cum majoritatea oamenilor sunt mai depresivi iarna, animalele tind să preia din comportament.
Evident, se pare că există şi o soluţie la aceste stări. Există lămpi fluorescente special create pentru câini şi pisici, care luminează încăperea având rolul de a le reda buna dispoziţie.
Sursa foto: naturaldogcompany.com