Au însuşiri comune cu omul!

1 80838 original jpg jpeg

Ai crede că porcul sau şoarecele au foarte puţin în comun cu noi. Şi totuşi, cercetările arată că multe vietăţi se aseamănă cu omul, din nebănuit de multe puncte de vedere.

Maimuţa, verişorul din junglă

Conform clasificărilor din biologie, ordinul primatelor desemnează grupa de mamifere superioare care cuprinde maimuţele şi omul. Pe bună dreptate, fiindcă asemănările dintre oameni şi verişorii lor urangutani, gorile, bonobo şamd sunt uimitoare. Cercetările arată că 98,8% din ADN-ul maimuţelor este identic cu cel uman. Femelele cimpanzeu au un sistem reproducător similar cu cel al femeilor, durata gestaţiei fiind aproape aceeaşi. Postura, expresiile faciale, felul în care descifrează limbajul corpului şi recunosc obiectele sunt alte similitudini întâlnite. În plus, maimuţele sunt fiinţe sociale, la fel ca noi, şi depind unele de celelalte.

Porcul, asemănări anatomice şi fiziologice

De cele mai multe ori, porcul este privit ca un animal de pe urma căruia se pot obţine strict beneficii de natură culinară. Însă de-a dreptul fascinantă este descoperirea făcută de cercetători, care au aflat că porcul are un ADN care se aseamănă cu cel al omului într-un procent de 94%. Din acest motiv, vietatea este folosită în cercetările biomedicale. Datorită asemănărilor de ordin anatomic şi fiziologic, organele sale sunt utilizate în chirurgie, precum cea cardiacă, unde sunt valoroase valvele inimii de porc. Metabolismul, componenţa ţesuturilor şi a sângelui, dinţii sunt alte lucruri care apropie omul de animalul cu codiţă îmbârligată. O altă descoperire interesantă este aceea că râmătorul are un creier dezvoltat, clasându-se printre cele mai inteligente animale, alături de delfini şi de câini.

Şoarecele – fraţi întru ADN

Cine s-ar fi gândit că micuţa făptură poate avea ceva în comun cu noi? Ei bine, oamenii de ştiinţă cunosc acest lucru de mult timp, drept pentru care şoarecii sunt folosiţi în cadrul diverselor experimente realizate pentru a studia bolile umane. ADN-ul şoarecelui este asemănător, în proporţie de 90%, cu cel uman. Sistemul imunitar al rozătoarelor şi reacţiile lor în faţa durerii sunt asemănătoare cu ale noastre.

Câinele, iubire fără sfârşit

Omul şi câinele au ADN asemănător în proporţie de 84%. Afecţiunile retinei precum cataracta sau retinita pigmentară afectează în egală măsură atât oamenii, cât şi câinii, de aceea cercetătorii încearcă întâi pe prietenii necuvântători ai omului diverse forme de tratament. Alte asemănări ţin de sociabilitatea lor dezvoltată, de faptul că au preferinţe în ceea ce priveşte mâncarea, obiectele cu care se joacă sau persoanele cu care interacţionează şi de abilitatea de a distinge cu uşurinţă vocile. Şi mai presus de toate, sunt creaturi extrem de sensibile, care pot experimenta o gamă întreagă de sentimente precum gelozia sau iubirea, putând descifra, în acelaşi timp, cu mare uşurinţă expresiile faciale ale oamenilor.

Magnolia, copacul preistoric

Înfloreşte primăvara, din aprilie până în iunie, fiind o încântare pentru ochi. Termenul „magnolia“ desemnază un de fapt toate plantele cu flori din familia Magnoliaceae, care cuprinde 110 specii de arbori şi arbuşti din regiunile temperate calde. S-au descoperit specimene fosilizate de arbuşti aparţinând acestei familii vechi de 95 de milioane de ani! În funcţie de specia din care face parte, florile sunt colorate în nuanţe de roz, alb sau galben. Pe cât sunt de frumoase petalele lor, pe atât sunt de puternice, având rol de scut împotriva atacului insectelor. Scoarţa şi florile magnoliei sunt utilizate în medicina tradiţională asiatică pentru tratarea afecţiunilor plămânilor şi contra anxietăţii.

Caramel, o căţeluşă veselă şi iubitoare, în vârstă de 8 luni, de talie mică spre medie, îşi caută un stăpân dornic să ofere şi să primească iubire. E-mail: asociatia.animale.hope@gmail.com