Azaleea, simfonie de culoare la tine acasă
Cunoscută şi sub denumirea de trandafirul munţilor, delicata azalee este una dintre plantele care dau culoare locuinţei tale. Chiar dacă este o plantă pretenţioasă, poate evolua în spaţii înguste, cu puţină lumină, şi te încântă cu florile sale în nuanţe arămii sau rozalii.
Creşte în pământ fertil
Pentru a se dezvolta,ai grijă ca floarea să fie plantată într-un sol ce conţine turbă,scoarţă de brad ori molid şi nisip,şi în niciun caz în pământ argilos. Este bine ca după ce planta înfloreşte,primăvara şi la mijlocul verii,să adaugi îngrăşământ care să conţină fier şi sulf,mai ales dacă ai observat că frunzelei s-au îngălbenit.
Cum se înmulţeşte
Azaleea se poate înmulţi prin seminţe,butaşi sau prin altoire. Dacă optezi pentru a doua opţiune,este bine să începi plantarea în perioada martie-mai.
Toaletarea plantei
Este indicat ca în luna mai să înlături florile trecute şi lăstarii subţiri. Pentru ca floarea să aibă o coroană bogată,ciupeşte-i ramurile,prin înlăturarea vârfurilor acestora. Astfel,azaleea va avea mlădiţe laterale şi florile sale se vor înmulţi. Dacă vrei să muţi planta,optează pentru recipiente potrivite,nu foarte mari şi nici prea înalte,şi începe operaţiunea numai după ce florile s-au trecut.
Îi priesc locurile semiumbrite
Pentru că azalea nu are nevoie de mult soare,este suficient să aşezi ghiveciul în locuri cu umbră,cu temperaturi de 18-25 de grade Celsius,şi ferite de razele soarelui. Dacă ai posibilitatea,este recomandat ca vara să îngropi ghiveciul în pământ sau să laşi recipientul pe terasă sau balcon. Toamna,mută planta în spaţii răcoroase.
Trebuie udată cu măsură
Întrucât azalea este o plantă pretenţioasă,este bine să nu o uzi cu apă foarte rece,pentru ca la nivelul frunzelor să nu apară pete galbene şi planta să nu se oprească din procesul de creştere. Cel mai bine ar fi să-i pui apă de ploaie,deoarece calcarul care se găseşte în apa de la robinet îi face rău. Pe timpul verii,trebuie să ai grijă ca pământul din ghiveci să nu se usuce. Poţi chiar să-i pulverizezi florileşi frunzele cu apă,când temperaturile sunt ridicate.
Fereşte-o de vânt şi de curent
Vântul,căldura excesivă şi umiditatea sunt factori externi de care trebuie s-o fereşti,pentru ca planta să nu aibă de suferit. Umiditatea în exces contribuie la asfixierea şi putrezirea rădăcinilor,iar căldura mare duce la căderea bobocilor înainte de înflorire. Mai mult,vântul şi curentul sunt responsabili de căderea florilor.
Info:Ai grijă ca în farfuria în care stă ghiveciul să nu fie apă,pentru ca floarea să nu se ofilească.