Cei mai frumoşi cai din lume
Calul, creatură nobilă care a însoţit şi ajutat omul de-a lungul istoriei, reprezintă una din cele mai graţioase mamifere. Fie că fac parte din rasele englezeşti, arăbeşti sau italieneşti, caii impresionează prin frumuseţea şi devotamentul lor.
Caii se împart în trei categorii, în funcţie de temperamentul lor: cei cu sânge rece sunt folosiţi în general la tracţiune şi la povară, cei cu sânge fierbinte sunt caracterizaţi prin viteză şi rezistenţă la oboseală, iar cei cu sânge cald împrumută din caracteristicile celorlalte două categorii. În lume, se numără peste 300 rase de cai. Appaloosa, caii curajoşi ai indienilor
Întâlniţi în Statele Unite, caii de călărie din această rasă sunt uşor de recunoscut, dat fiind că au roba pătată într-o mare varietate de modele şi culori. Cele mai întâlnite variante cuprind modelul marmorat, în fulgi de nea şi cu pete de leopard. Erau folosiţi cu precădere de amerindienii din tribul Nez Perce. Această rasă a fost pe punctul de a dispărea la sfârşitul secolului al XIX-lea, când o mulţime de exemplare au fost decimate după ocuparea pământurilor indiene de către coloniştii albi. Din fericire, începând cu anii ’30, s-au făcut eforturi susţinute pentru a păstra şi înmulţi ultimele exemplare, după ce locuitorii statului american Idaho au creat Clubul de Cai Appaloosa. Animalele impresionează prin aspectul îngrijit, spatele arcuit, copitele puternice, postura impozantă, dar şi prin agilitate şi rezistenţă pe distanţe mari. Sunt inteligenţi, independenţi şi curajoşi.
Animale docile, caii din rasa Frizian (Friesian) au apărut în Friesland, o provincie din Olanda. În Evul Mediu, strămoşii acestei rase erau folosiţi în războaie, datorită faptului că erau suficient de robuşti pentru a-i susţine pe cavalerii îmbrăcaţi în grelele lor armuri. În ciuda popularităţii lor, aceste animale au fost pe cale de dispariţie în repetate rânduri. Atrag atenţia iubitorilor de animale prin culoarea lor neagră, coama bogată şi ondulată, gâtul lung şi puternic. Cu toate că nu sunt foarte înalţi, aceşti cai au un trup musculos, excelând în competiţiile de călărie.
Consideraţi cei mai frumoşi din lume, aceşti armăsari sunt emblema naţională a Turkmenistanului. Rasa Akhal Teke e veche de peste 3000 de ani. Caii de acest tip au fost folosiţi de mai toate popoarele din Asia Centrală, ajungând treptat în grija triburilor turkmene. Supli şi graţioşi, impresionează prin luciul metalic al părului neted, prin gâtul lung, ochii expresivi şi muşchii bine definiţi. Ei nu sunt apreciaţi doar pentru fumuseţea lor, ci şi pentru rapiditatea mişcărilor, rezistenţa la căldură şi uscăciune şi inteligenţa de care dau dovadă.
Rezistenţi, docili, calmi şi afectoşi, caii din această rasă s-au dezvoltat în secolul al XIX-lea în Tirol, o regiune situată între Austria şi nordul Italiei. Aspectul lor este aparte, culoarea maro deschis contrastând armonios cu coama şi coada de culoare albă. Mici, dar robuşti, cabalinele Haflinger – Avelignese, după denumirea italiană – sunt cai de munte, putând străbate pantele abrupte pentru a ajunge în cele mai îndepărtate cătune. Folosiţi iniţial pentru muncă pe teren accidentat şi transport, au devenit tot mai populari. În 2003, primul cal clonat din lume a fost o iapă Haflinger.
Originari din Anglia, aceşti cai nu au fost consideraţi „de rasă“ până în anul 1996. Erau utilizaţi, în mod tradiţional, de rromi, pentru a le tracta caravanele.
Culoarea lor este alb cu negru şi sunt uşor de recunoscut datorită părului lung de la piciore, care atârnă de la genunchi până la copite, dar şi pentru coama bogată şi mare. Au pieptul larg, picioarele solide şi coaste bine arcuite, excelând în competiţiile de sărituri, dresaj şi hipism.