Cu ce poţi înlocui sarea în mâncare

1 77463 original jpg jpeg

Sarea este o sursă de minerale care, în doze mici, ajută organismul să echilibreze nivelurile de electroliţi şi constituie un rol în alte procese importante pentru sănătate. Problema este că, de obicei, consumăm sare în cantităţi excesive. Dar, ignorând efectele sale negative, o adăugăm în toate mâncărurile.

În timp ce la început poate părea inofensivă, cu timpul poţi dezvolta probleme inflamatorii, cardiovasculare şi renale. De aceea este necesar să limitezi aportul zilnic. Pentru a face acest lucru, poţi reduce consumul de alimente care conţin sare şi să alegi în schimb alte condimente.

Iată cu ce poţi înlocui sarea în mâncare:

Usturoi

Usturoiul este sursă bogată de vitamine, minerale şi antioxidanţi. Când aceste substanţe nutritive sunt asimilate de organism, previn mai multe probleme de sănătate. În plus, proprietăţile antiinflamatoare şi diuretice previn retenţia de lichide şi afecţiunile cardiovasculare. Usturoiul poate fi folosit pe carnea albă şi roşie, peşte şi fructe de mare, supe şi tocăniţe.

Pudra de ceapă

Cu proprietăţi similare cu usturoiul şi alţi compuşi activi, cum este alicina, pudra de ceapă este o alternativă excelentă când vrei să reduci aportul de sare. În timp ce are mai puţine proprietăţi decât legumele în starea sa naturală, substanţele nutritive ale sale dau un gust delicios mâncărurilor. Adaugă pudră de ceapă peste carne şi fructe de mare, ciorbe şi supe, orez, salate din legume.

Piper negru

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi antioxidante, care odată ajunşi în organism, acestea protejează ţesuturile care se confruntă cu efectele negative ale radicalilor liberi. În plus, proprietăţile piperului negru scad valorile tensiunii arteriale şi, cu timpul, îmbunătăţesc funcţiile renale prin stimularea eliminării retenţiei de lichidele din corp. Piperul poate fi folosit în foarte multe reţete de mâncăruri.

Oregano

Cunoscut pentru proprietăţile medicinale, oregano este un condiment care înlocuieşte cu succes sarea în mâncare. Oregano conţine vitamine, minerale şi uleiuri esenţiale şi are proprietăţi antiseptice, antifungice şi antiinflamatoare.  Consumul regulat de oregano îmbunătăţeşte funcţia sistemului imunitar şi reduce riscul de boli respiratorii. Poţi pune oregano pe carne roşie şi albă, peşte şi fructe de mare, pizza şi alte reţete care au ca ingredient de bază brânza, tocăniţe, salate, orez, paste.

Credit foto: www.steptohealth.com