Cum cureți și îngrijești eficient bucătăria

Bucătăria este, probabil, cea mai folosită încăpere din casa ta. Acolo gătești, acolo stai de vorbă cu cei dragi și acolo faci planuri. Însă, din acest motiv, bucătăria poate fi și spațiul cel mai dezordonat.

image

Se strâng multe vase, multe alimente și, poate nu în fiecare seară ai dispoziția necesară pentru a le aranja la locul lor. De aceea, următoarele sfaturi te vor ajuta să  păstrezi bucătăria nu doar curată, dar și în cea mai bună condiție posibilă.

Șterge zilnic suprafețele din bucătărie

Nu, nu intra în panică. Ștergerea zilnică a suprafețelor din bucătărie nu înseamnă că vei sta câteva ore să cureți toată încăperea. Înseamnă că-ți vei ușura munca din fiecare zi. Așadar, cu o lavetă moale și un detergent universal blând, seara, după cină, poți șterge toate suprafețele din bucătărie. Sau dacă ți se pare prea mult, e foarte important să le ștergi pe cele care au fost folosite. Blatul pe care ai tăiat sau curățat alimentele, aragazul, în cazul în care au avut loc mici accidente culinare și chiuveta. Acest lucru previne acumularea de murdărie și grăsime.

Curăță periodic mobilierul

Din păcate, de multe ori, mobila de bucătărie este deseori ignorată atunci când vine vorba de curățenia în bucătărie. Avem tendința de a o șterge doar atunci când facem curățenie generală. Însă, dacă vei curăța periodic mobila, încăperea va avea un aspect curat și îngrijit. Astfel, dacă mobila este din lemn, poți folosi un un polish special care să protejeze și să hrănească suprafața. Dacă suprafețele sunt din pal, alege un detergent care să nu zgârie materialul. În orice caz, dacă o ștergi periodic, chiar și o mobila bucatarie ieftina va arăta impecabil.

Depozitează inteligent alimentele

Jumătate din curățenia și îngrijirea bucătăriei este rezolvată dacă păstrezi ordinea în încăpere. După cum probabil știi, în bucătărie există tendința de a fi lăsate foarte multe lucruri: pe blat, pe masă, pe aragaz sau în chiuvetă. De aceea e important să îți creezi un sistem inteligent de depozitare. Spre exemplu, dacă încăperea nu este spațioasă, poți depozita cutii cu alimente pe înălțime.

Sunt de mare ajutor câteva rafturi plasate deasupra frigiderului sau deasupra mesei. Pentru interiorul dulapurilor, folosește recipiente etichetate pentru alimente. Nu uita să te asiguri că fiecare articol are un loc bine stabilit. Acest lucru facilitează curățarea și menținerea ordinii.

Curăță periodic electrocasnicele din bucătărie

O curățare periodică a electrocasnicelor este binevenită, mai ales dacă aparatura este lăsată la vedere. Spre exemplu, dacă ai aparatul de cafea pe blatul de bucătărie, atunci ar fi bine să-l ștergi din când în când pentru a nu se depune praf și grăsime. Același lucru este valabil și pentru prăjitorul de pâine sau pentru fierbătorul de apă. Dacă aparatele expuse sunt curate, și încăperea va arăta la fel. O dată la două-trei zile, poți să le ștergi cu o lavetă curată și cu un detergent universal.

Curăță bine podeaua

Indiferent că pe jos ai gresie, parchet sau mochetă, ar fi indicat să cureți zilnic suprafața. Motivul este unul cât se poate de simplu. Cu cât vei evita să ștergi podeaua, cu atât se vor aduna mai multe firimituri și mai mult praf. Așa că, folosește o mătură sau achiziționează-ți un aspirator mic, vertical, ce te poate ajuta să iei rapid resturile alimentare de pe jos.

În concluzie, dacă urmezi acești pași simpli, bucătăria ta va rămâne un spațiu curat și primitor, gata să găzduiască momente memorabile alături de familie și prieteni.

Sursă foto: freepik.com