Cutremure, boli şi alte lucruri surprinzătoare pe care le miros câinii

1 shutterstock 283482104 jpg jpeg

Câinii au un simţ al mirosului extraordinar - de cel puţin 10.000 de ori mai bun decât al nostru! În timp ce oamenii se mândresc cu şase milioane de receptori olfactivi, prietenii noştri necuvântători sunt binecuvântaţi cu 300 de milioane. Nu e de mirare, că posesorii unui asemenea nas, sunt adeseori angajaţi de poliţie, forţe de securitate, de fermieri şi chiar de spitale.

Dacă noi putem detecta o lingură de zahăr într-o ceaşcă de ceai, un câine poate mirosi o lingură de zahăr în două piscine de dimensiuni olimpice. De la boli şi alte animale, la schelete şi bombe, câinii pot detecta, cu puţin dresaj, aproape orice obiect, fiinţă şi chiar un eveniment care încă nu a avut loc. De altfel, Marea Britanie a iniţiat un program de a învăţa câinii să miroasă noul coronavirus.

Virusuri

Deşi nasul uman nu le percepe, virusurile au miros, iar cercetătorii au descoperit că acestea pot fi detectate de câini. Simpaticele patrupede au învăţat, deja, să detecteze trei tipuri de virusuri care afectează bobinele - cele care cauzează diaree, herpes şi gripă.

În cazul oamenilor, câinii au salvat multe vieţi prin abilitatea lor de a mirosi virusul responsabil de malarie. Mai nou, opt labradori învaţă să distingă a ce miroase noul coronavirus. Britanicii, care au iniţiat acest proiect, speră să patruleze cu aceşti extraordinari detectivi patrupezi prin aeroporturi şi alte puncte de frontieră pentru a depista persoanele infectate cu Sars-Cov-2, reducând astfel răspândirea virusului.

Rămăşiţe umane din Epoca Bronzului

Aşa-zişii câini detectori de cadavre sau detectori umani pot adulmeca mirosul rămăşiţelor umane chiar şi după câteva decenii de la moartea unei persoane. Dacă acest lucru pare greu de crezut, ce să mai zicem de adulmecarea unui schelet uman de acum câteva mii de ani? Şi totuşi, acest lucru este posibil. În 2015, arheologistul croat Vedrana Glavaš şi dresorul canin Andrea Pintar au decis să testeze abilităţile câinilor, aşa că i-au dus pe aceştia pe Muntele Velebit din Croaţia, unde Glavaš descoperise ruinele unui fort şi a unei necropole vechi de vreo 3.000 de ani. Câinii lor, obişnuiţi cu detectarea rămăşiţelor umane, au reuşit să adulmece şi să indice locul în care erau îngropate schelete din Epoca de Bronz. Cercetătorii sunt de părere că simţul olfactiv al câinilor percepea moleculele din rămăşiţele umane, care s-au păstrat în solul poros şi pietros al zonei.

Vaci fertile

Tot câinii îi pot anunţa pe fermieri când vacile intră în perioada de fertilitate. În trecut, crescătorii de animale încercau să îşi dea seama de acest lucru observând comportamentul bovinelor. Mai nou, însă, câinii sunt dresaţi să identifice mirosul emanat de vaci atunci când sunt "în călduri". Cel mai bun prieten al omului poate detecta un asemenea miros din urina, sângele sau fluidele vaginale ale vacii, cu o acurateţe de peste 80%. Iar atunci când miroase laptele proaspăt muls, ştie dacă o vacă este fertilă sau nu în proporţie de 99%.

Crizele de epilepsie

Crizele de epilepsie sunt precedate de anumite schimbări în procesele organismului, schimbări care emană mirosuri specifice. Câinii pot simţi mirosul unei crize de epilepsie cu 45 de minute înainte ca aceasta să se producă. De aceea, mai peste tot în lume sunt câini dresaţi special să ajute persoanele care suferă de epilepsie. Când simt că se apropie o criză, câinele tău special începe să latre, avertizându-te că este cazul să-ţi iei medicamentele şi să te aşezi pe un pat, în siguranţă.

Vine furtuna

Observaţiile ştiinţifice demonstrează că mult talentaţii noştri patrupezi simt nu doar vibraţiile şi undele electromagnetice ale Pământului, ci şi schimbările subtile din atmosferă înainte de a începe o furtună. În mai multe ocazii, câinii au anunţat apropierea unor tornade, cutremure, furtuni sau căderi de grindină. Singura problemă este că, de cele mai multe ori, oamenii nu înţeleg de ce se agită atât de mult şi de neaşteptat câinele lor.

Cancerul

În 2013, un bărbat în vârstă de 75 de ani şi-a vizitat medicul după ce câinele său a continuat să lingă o leziune mică pe care omul o avea în spatele urechii. Leziunea s-a dovedit a fi un melanom malign - şi nu a fost primul caz în care un câine a adulmecat cancerul la oameni. Unele tipuri de cancer au un miros specific. Unii cercetători sugerează că, dacă prietenii noştri patrupezi sunt dresaţi să ne anunţe când apare o formă de cancer în organism, înainte ca tumoarea să devină vizibilă, cancerul poate fi tratat din primele stadii, crescând semnificativ şansele de vindecare.