De câte ori trebuie să mănânce un câine pe zi

1 81958 original jpg jpeg

Toţi stăpânii de câini se confruntă cu o dilemă, aceasta fiind şi întrebarea pe care o aud cel mai des medicii veterinari; de câte ori pe zi trebuie să îi dau câinelui să mănânce. Oare îi dau prea mult sau prea puţin?

Răspunsul este mult mai simplu decât îţi imaginezi. Când vine vorba de dieta câinelui, există câteva aspecte de care trebuie să se ţină cont, şi anume:

Câinii tineri, mai ales rasele de câini mici, trebuie să mănânce o dată la câteva ore pentru a evita scăderea nivelului de zahăr din sânge. Numărul de mese trebuie redus odată cu dezvoltarea animalului, însă trebuie ţinut cont şi de recomandările medicului veterinar.

De câte ori trebuie să mănânce pe zi un câine adult?

Pe de altă parte, câinii adulţi nu au nevoie de aşa de multe mese pe zi. Amy Farcas, medic veterinar, din S.U.A., susţine că un câine adult, sănătos, are nevoie de cel mult două mese pe zi. Există şi câteva excepţii. Câinii care urmează o dietă pentru a slăbi se conformează cu mai multe mese pe zi, în cantităţi mici, deoarece nu vor simţi că le este foame. Mai mult, câinii bolnavi de diabet sau cancer trebuie să aibă o alimentaţie specială. O singură masă pe zi nu este recomandată pentru sănătatea câinelui, mai ales pentru unul de talie înaltă.

Alimentaţia liberă?

Sunt stăpâni de câini care preferă alimentaţia liberă, gândindu-se că animalul lor va mânca toate bobiţele pe care le-a pus în vas pe parcursul zilei şi că va mânca atât cât are nevoie. În timp ce acest mod de hrănire funcţionează la anumiţi câini, alţii sunt foarte lacomi şi mănâncă tot ce găsesc, fără să se oprească.

Dezavantajul pe care-l are mâncatul liber este că poate provoca obezitatea. Este greu să ţii sub control cantitatea de mâncare consumată de animal în fiecare zi. Poate nu observi schimbarea care a avut loc în apetitul câinelui şi continui să-i pui mâncare de fiecare dată când vezi că nu mai are nimic în vas. Atunci încep să apară problemele de sănătate.

Pentru câinii care au un risc de obezitate, sunt suficiente două mese pe zi. Însă recomandat este să vorbeşti cu un medic veterinar pentru alegerea celui mai potrivit tip de mâncare. Sănătatea căţelului tău este foarte importantă, nu uita!