Hortensia, cameleonul din grădina ta

1 65431 original jpg jpeg

Este una din florile de care te poţi bucura până toamna târziu şi care înfrumuseţează balconul sau grădina. Deşi pot fi plantate şi în ghivece, acestea se simt mai bine în aer liber.

Frumoasele hortensii mari şi viu colorate sunt originare din Japonia şi au forma unui arbust cu numeroase tulpini. Florile apar spre sfârşitul lunii aprilie şi se deschid în luna iunie,ele păstrându-se între patru şi şase săptămâni. 

Iubesc soarele dimineţii

Specialiştii în horticultură spun că florile îşi menţin coloritul o perioadă cât mai îndelungată dacă hortensia se plantează în locuri cu puţină umbră,mai exact sub copacii orientaţi spre partea de nord şi de est a grădinii,pentru a beneficia de razele soarelui dimineaţa,nu şi la amiază. Totodată,este foarte important ca solul să fie udat de două ori pe săptămână vara şi o dată la şapte zile toamna.

Citeşte şi:

VIDEO Flori toxice pentru copii şi animale

Şi animalele de companie suferă de alergii

Flori viu colorate,în funcţie de sol

Hortensia se înmulţeşte prin butaşi. Aceştia se taie de la lăstarii aflaţi la baza plantei,evitându-se cei din partea de sus,care înfloresc vara. Culoarea florilor indică PH-ul solului. Dacă inflorescenţa e albastră,pământul e calcaros,iar dacă e roz,solul este acid. Acestea îşi pot schimba culoarea pe parcurs,asemenea unui cameleon. La început vor fi aproape albe,după care vor căpăta nuanţe de roz sau de albastru. Hortensiile sunt rezistente până la -15 grade Celsius. Pentru a te asigura că gerul nu ucide lemnul fragil de sub pământ,acoperă planta cu un strat de paie,frunze sau rumeguş.

Nu înlătura frunzele uscate

Florile hortensiei nu se taie şi nici nu se îndepărtează. Specialiştii în horticultură recomandă ca acestea să fie lăsate să se usuce până vor cădea de la sine sau să se înlăture anul următor. În caz contrar,există riscul ca hortensia să nu mai înflorească 2 ani. Totodată,dacă observi că frunzele au pete negre,maronii sau sunt decolorate,este posibil să fie atacate de o ciupercă. Foloseşte un tratament împotriva ciupercilor de plante,pe care îl poţi cumpăra din magazinele de specialitate.

Otrăvitoare pentru oameni

Frunzele şi mugurii plantei sunt otrăvitoare pentru cei care le ingerează,ducând la vărsături,dureri abdominale şi letargie. Totodată,persoanele cu pielea sensibilă pot suferi de dermatită,dacă îngrijesc hortensia.

Ce nu ştiai despre fazani

330043f40470e40c9ff22156c2e5b201 jpg jpeg

Cum să nu-ţi placă aceste păsări care-ţi încântă privirea cu penajul lor multicolor? Fazanii sunt crescuţi la noi în ţară pentru a ajunge pe mesele din celebrele restaurante din Europa sau pentru a fi vânaţi.

Pe unde îi vezi

Sunt momente în care poţi să-i zăreşti mergând pe câmp sau pe vreo potecă din pădure şi asta pentru că preferă câmpurile cultivate,pădurile cu mult desiş,crângurile,stufărişurile întinse sau mlaştinile căutând insecte,ouă de furnici,păianjeni,şopârle mici,pui de şerpi,melci,adevărate delicatese pentru ei.

Au numeroşi duşmani

Deşi este o pasăre activă,fazanul nu este prieten cu zburătoarele prădătoare de zi şi nici cu cele de noapte. Toate reprezintă un pericol pentru ouă şi pui. Şi ciorile grive şi negre,precum şi coţofenele pot consuma ouăle din cuiburile femelelor plecate după hrană.

Cum deosebeşti masculul de femelă

Fazanul are coada mai lungă,gulerul alb,cântăreşte aproximativ 1,5 kilograme,are capul şi gâtul verzi cu reflexe metalice,corpul roşu-brun punctat cu pete mari negre şi dungi gălbui pe conturul penelor de pe spate. Spre deosebire de mascul,femela este mai puţin colorată. Are pete brune şi galbene pe corp şi pe coadă.