În lumea animalelor polare
Acolo unde temperaturile îngheaţă-n termometru, ajungând în timpul iernii până la -70°, se găsesc unele dintre cele mai frumoase şi mai fascinante animale. Din păcate, unele dintre ele sunt în pericol de dispariţie din cauza încălzirii globale. Descoperă-le aşa cum nu le ştiai până acum!
Ursul polar
Este cel mai mare urs din întrega lume şi cel mai mare animal de pradă terestru. Ca să îţi faci o idee, este de două ori mai înalt şi de zeci ori mai greu decât un om, masculul putând ajunge să aibă chiar şi 680 de kg, în timp ce femela este pe jumătatea lui. Adaptat la condiţiile aspre de la Polul Nord, solitar din fire, poate cutreiera de unul singur chiar şi 5000 de km în căutarea hranei. Are 42 de dinţi şi este stângaci. Rezistă uşor temperaturilor scăzute datorită stratului de grăsime aflat sub piele, de aproximativ 10 cm. Are un simţ al mirosului extraordinar de bine dezvoltat, putând detecta chiar şi mirosurile aflate la 1,6 km distanţă. Paradoxal, deşi culoarea blănii sale este albă, pielea este neagră. Şi, dacă nu ştiai, are blană chiar şi pe tălpi pentru a-l ajuta să nu alunece pe gheaţă. În anul 1988 ursul polar a fost mascota Jocurilor Olimpice în Calgary, Canada.
Pinguinul
Este o pasăre care nu zboară, din cauza faptului că nu are oase pneumatice aşa cum au celelalte păsări. Pinguinul mic, numit „torda“, este singurul reprezentant al acestei familii care şi-a dezvoltat abilitatea de a zbura, însă specia a dispărut în 1800 în urma vânătorii. Rezistă şi la temperaturi de -60°graţie celor două straturi de pene şi a stratului de grăsime. Pentru a se putea scufunda apelează la un truc: înghite pietre! În ceea ce priveşte dragostea, se pregăteşte pentru sezonul de împerechere înlocuind penajul vechi cu unul curat şi nou. Pinguinii Gento, galanţi din fire, obişnuiesc să le dăruiască o piatră partenerei lor, ca simbol al iubirii ce le-o poartă. În căutarea pietrei perfecte, se lasă uneori şi cu lupte între masculi, ba chiar şi cu furtul acestora din cuibul femelelor care le-au primit deja de la partenerii lor, deoarece îşi doresc să o găsească pe cea mai frumoasă. Masculii sunt şi taţi desăvârşiţi, clocind oul în lipsa femelei care pleacă în căutarea hranei, suportând frigul chiar şi 60 de zile pentru a proteja ouăle, timp în care stau în picioare şi nu mănâncă nimic. Se împerechează pe viaţă, rămânând fideli. Pinguinul Sir Nils Olav este mascota Gărzii Regale din Norvegia din 1972, cu gradul de colonel din 2008.
Vulpea polară
Are cea mai călduroasă blană dintre vulpi, care îşi poate schimba culoarea în funcţie de anotimp. Vara este maronie, iarna albă-cenuşie, reuşind să se camufleze cu uşurinţă, putând fi uşor confundată cu zăpada. Vulpea polară comunică cu celelalte vulpi prin intermediul unor sunete ascuţite care pot fi auzite la distanţă mare, putând să îşi avertizeze astfel puii aflaţi la distanţă. Alergă repede, cu o viteză de maximum 48km/h şi e recunoscută pentru îndemânarea de a şti să alunece pe gheaţă. Îşi sapă un tunel în zăpadă pentru a ajunge în peştera sau în vizuina în care locuieşte. Nu hibernează şi e nevoită să mergă în permanenţă la vânătoare pentru mâncare. Hrana şi-o păstrează în găuri săpate în pământ. Este un animal monogam, care atunci când îşi întâlneşte perechea rămâne cu ea întreaga viaţă.