Îngheţata, cu bune şi cu rele

1 75389 original jpg jpeg

Răcoroasa îngheţată este desertul preferat al tuturor pe timpul verii - şi, cu siguranţă că nu rezişti nici tu ispitei. Bucură-te de desertul preferat, însă cu măsură, dacă ţii la siluetă.

Te face să te simţi fericită

Chiar dacă carbohidraţii pot fi neprietenoşi cu silueta ta, dacă nu ai probleme să-ţi ţii greutatea sub control, bucură-te măcar o dată pe săptămână de aromata îngheţată. Asemănător cu ciocolata, desertul răcoritor creşte nivelul serotoninei, un neurotransmiţător care dă bună dispoziţie.

Te îngraşă

O îngheţată mică pe băţ (circa 40 g) are un aport energetic de 170 kcal, dar o caserolă întreagă poate depăşi 1000 de kcal, ceea ce pentru o persoană reprezintă jumătate din necesarul zilnic de energie. Şi nu e de mirare, fiindcă îngheţata conţine zaharuri şi grăsimi. Prin urmare, ca să nu te îngraşi, limitează-te la o îngheţată mică zilnic sau o dată la două zile. Citeşte eticheta, pentru a afla ce valoare energetică are produsul preferat. Sau mai bine, optează pentru sorbeturi, care conţin mai puţine grăsimi şi au jumătate din valoarea energetică a unei îngheţate.

Te energizează pe termen scurt

Zahărul din îngheţată îţi poate da energie, însă pe termen scurt şi cu un preţ: te vei alege cu grăsime în jurul abdomenului, în special dacă nu eşti o persoană activă.

Oferă grăsimi nesănătoase

O porţie de îngheţată (100 g) conţine aproximativ 40 de grame de grăsimi saturate – deci, după ce ai savurat acest desert delicios, trigliceridele şi colesterolul se măresc considerabil. Când nivelul colesterolului din sânge este crescut, arterele se îngroaşă, încetinind astfel circulaţia sangvină şi crescând riscul bolilor de inimă şi a atacului vascular cerebral.

Dă dependenţă

Că este absolut delicioasă, nu mai e niciun dubiu. Însă un studiu realizat de o clinică de nutiţie din America a descoperit că dacă o vei consuma frecvent, centrul de recompensă din creier va transmite semnale care te îndeamnă să vrei şi mai multă îngheţată. Cu alte cuvinte, e un desert ce dă dependenţă!

Favorizează acneea

Pe lângă alimentele deja cunoscute drept inamici ai tenului, cum ar fi ciocolata, sucurile acidulate, prăjelile, se află şi îngheţata. Excesul de zahăr, coloranţii şi grăsimile dăunează, pe termen lung, epidermei. Îngheţata este un produs cu indice glicemic mare, ceea ce stimulează, arată studiile, secreţia unui factor de creştere asemănător insulinei care, la rândul său, determină secreţia de hormoni androgeni, implicaţi în dezvoltarea acneei.

Alternative sănătoase pentru îngheţată

Îţi poţi prepara o îngheţată delicioasă şi sănătoasă chiar la tine acasă! Ai nevoie de fructele tale preferate, pe care le pasezi la blender şi le amesteci cu suc de lâmâie, apoi le pui într-un vas şi laşi la congelator până a doua zi. Le poţi amesteca şi cu iaurt. Foloseşte-ţi imaginaţia şi personalizează gustul sorbetului îngheţat!



Recente