Lalelele, preferate de Suleyman Magnificul. Ce semnifică culoarea lor?

Vestitorii primăverii sunt ghioceii, dar și zambila, freziile și lalelele, florile preferate ale sultanului otoman Suleyman Magnificul, care avea hainele brodate cu buchete întregi de lalele. Ce simbolizează aceste flori?  

image

Suleyman Magnificul, cunoscut românilor din faimosul serial turcesc, a urcat pe tron în 1520, când și-a făcut cunoscută și obsesia pentru… lalele. Sultanul Soliman Legiuitorul, care a  dominat prin personalitatea sa secolul al XVI-lea din istoria statului otoman, purta veșminte brodate cu lalele și le cerea insistent subordonaților săi să-i aducă numeroase sortimente din floarea sa mult adorată.

Grădina privată a conducătorului Imperiului Otoman era un sanctuar îngrijit cu mare atenție și dăruire de grădinari profesioniști, iar nobilii din acele vremuri își decorau turbanul cu o singură lalea, care are semnificații profunde în funcție de culoarea sa.    

Obsesia sultanului

Florile preferate ale lui Suleyman Magnificul sunt expuse, în zilele noastre, în cel mai mare oraș al Turciei care serbează sosirea primăverii cu un adevărat festival al lalelelor. În aprilie, de fapt, se deschide sezonul lalelelor în Istanbul, ocazie cu care cele mai populare locuri din oraș sunt decorate cu lalele de diferite culori. Astfel, în fiecare an, piața Sultanahmet, de pildă, este înfrumusețată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă intens vizitată atât de localnici, cât și de turiști.

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia, în regiunea Anatolia, tocmai din Munții Pamir, aflați în Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi „patria” de unde lalelele își au originea.

Fiecare culoare are un sens diferit

image

Pe măsură ce au apărut mai multe soiuri de lalele, culorile pe care le prezintă lalelele au primit diferite semnificații:

-        Lalelele roșii simbolizează dragostea;

-        Lalelele able simbolizează puritatea / inocența;

-        Lalelele violet simbolizează noblețea / romantismul;

-        Lalelele galbene simbolizează bucuria / speranța;

-        Lalelele negre (foarte rare) simbolizează însăși raritatea / unicitatea;

-        Lalelele în dungi aduceau un compliment persoanelor care aveau ochii frumoși.

În Europa, istoria lalelelor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea Austria, la Viena, și apoi a continuat în Țările de Jos. Imediat ce au dobândit o mare popularitate în Țările de Jos, lalelele au fost transportate în Canada, la Ottawa, iar ulterior au devenit renumite în întreaga lume.

Ai auzit vreodată despre „laleaua inversată”, cunoscută și sub numele de „mireasa plângătoare”? Este cultivată în Anatolia și face furori printre iubitorii de flori. Există 167 de specii de lalele inversate în întreaga lume, iar 43 dintre acestea pot fi văzute în Turcia.

Foto - Shutterstock